D66 draagt steentje bij aan privacy bij decentralisaties

Woensdag 10 december 2014

Door D66Apeldoorn

D66 vindt het van groot belang dat privacygevoelige informatie goed beveiligd wordt. Op 4 november heeft de partij het College van B&W aan de tand gevoeld over het nieuws dat de toegang tot DigiD via gemeente Apeldoorn bijna een jaar kwetsbaar is geweest voor hackers. De partij wil de privacy waarborgen door een “digitale klokkenluidersregeling” van toepassing te verklaren op de IT-omgeving van de gemeente Apeldoorn, inclusief de gemeentelijke website.

Digitale samenleving
Ondanks het bericht van het college dat de privacy van Apeldoorn niet in het geding zou zijn geweest, verwachten de sociaal-liberalen dat dit soort nieuws Apeldoorn in de toekomst vaker zal bereiken. “De digitale samenleving brengt allerlei voordelen met zich, maar de gemeente zal zich ook moeten hoeden voor de risico’s. Zeker nu de gemeente door de decentralisatie steeds meer vertrouwelijke informatie in haar databases krijgt”, aldus Mariëtta Buitenhuis, woordvoerder van D66.

Digitale klokkenluidersregeling
Ondanks de maatregelen die worden genomen voor de beveiliging van software, zullen systemen altijd zwakke plekken bevatten. De vraag is volgens de partij niet óf alle risico’s kunnen worden voorkomen, maar hóe het beste kan worden omgegaan met de risico’s die er zijn. Een digitale klokkenluidersregeling voor de gemeente Apeldoorn kan hieraan een bijdrage leveren. Hierbij publiceert de gemeente beleid over het welwillend omgaan met personen die kwetsbaarheden constateren in de beveiliging, in plaats van de situatie nu, waarbij zulke personen risico lopen om strafrechtelijke te worden vervolgd.

Beantwoording
Het college deelt de mening van D66 dat een digitale klokkenluidersregeling bijdraagt aan de veiligheid van systemen en dat daardoor een positieve kan worden bijgedragen aan de bescherming van privacy. Momenteel bereidt het college een digitale klokkenluidersregeling voor de gehele gemeentelijke IT-omgeving voor, inclusief de website www.apeldoorn.nl. Begin 2015 wordt de implementatie van de regeling verwacht.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

ONDERWERPEN

D66

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!