D66 wil mogelijkheden open data onderzoeken

Zaterdag 28 maart 2015

Door D66Apeldoorn

Open data is openbare overheidsinformatie die met publiek geld is verzameld. Gedacht kan worden aan gegevens over onderwijs, riolering en grondwaterstanden. D66 wil dat deze data in Apeldoorn zoveel mogelijk openbaar wordt gemaakt en diende hierover recentelijk een motie in.

Stimulans voor economie en ondernemerschap
Er zijn volgens ons drie goede redenen om de data te openbaren. Ten eerste omdat dit een stimulans kan vormen voor economie en ondernemerschap. Door met gemeenschapsgeld verzamelde data openbaar te maken, kunnen derden de data gebruiken om nuttige zaken mee te doen. Zo kunnen er apps en websites worden ontwikkeld, waarmee bijvoorbeeld wegwerkzaamheden, prestaties van basisscholen en de vestiging van fietsenstallingen overzichtelijk worden weergegeven.

Transparantie, innovatie en participatie
Een tweede reden voor open data is omdat transparantie, innovatie en participatie met het vrijgeven van data wordt aangemoedigd. Alle data wordt tot nu toe gebruikt door de overheid zelf, voor de uitvoering van gemeentelijke taken. Maar we moeten eerlijk zijn dat al die data eigenlijk met gemeenschapsgeld is verzameld. D66 vindt het daarom een goed recht van burgers om hier toegang toe te krijgen.

Omzeiling Wob-procedures
Ten derde kunnen ingewikkelde Wob-procedures hiermee voor een deel worden omzeild. Als iemand nu data wil ontvangen, moet een procedure volgens de Wet openbaarheid bestuur worden bewandeld. Door het ‘openbaar, tenzij’ principe van open data kan dit deels worden opgevangen, waarmee de gemeente ook nog eens kosten kan besparen.

Andere gemeenten
Er zijn al diverse gemeenten in Nederland die met open data werken, bijvoorbeeld gemeente Amsterdam, Alkmaar, Enschede en Groningen. D66 wil niet dat Apeldoorn achter blijft lopen en pakt de handschoen op. De lijst met mogelijkheden uit andere steden is lang. “Het is niet aan ons om te bepalen wat er met deze data gedaan kan worden, maar wel om de mogelijkheid te bieden aan applicatie- en websitebouwers om hiermee aan de slag te gaan,” aldus Maarten van Vierssen, die aanstaande donderdag het woord voert in de gemeenteraad. “Daarom geeft D66 het college de opdracht om te onderzoeken wat er allemaal mogelijk is.”

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!