De laatste kunst in Apeldoorn?

Woensdag 5 september 2012

Door StrangeArt

StrangeArt

Waar StrangeArt vandaag een mening over heeft

Het is al weer een tijd geleden, de officieuze opening van de “Lepel” kunstwerken bij de Grift in de Beurtvaartstraat. Aannemelijk is dat dit ook het voorlopig laatst geplaatste kunstobject is in Apeldoorn. Er was geld voor kunstobjecten, een bedrag van 500.000 euro, maar de raad heeft besloten deze kunst reserve te gebruiken voor andere doeleinden. Het geld is op, geen verfraaiing meer van de stad, geen wijkbewoners die mee kunnen praten en beslissen over wijkgebonden kunst, geen verrassingen meer als je door de stad fiets, geen community art, niente, niets. Het geld is op.

Bijna gelijktijdig met het overhevelen van de kunst reserve naar de algemene middelen is een overeenkomstig bedrag (500.000)  vrijgemaakt voor een extra subsidie aan de cultuurtempel Orpheus. Binnen de sector cultuur is de boekhoudkundige transactie budgettair neutraal. Maar voor mij als inwoner betekent het een verarming van de openbare ruimte.

Bij de opeenstapeling van subsidies naar Orpheus moet ik onbewust denken aan het “euro gedoe” met Griekenland. Bij Griekenland is er sprake van palliatieve zorg. Je weet dat de patiënt dood gaat, maar je verlicht het lijden. Griekenland zal uiteindelijk de euro zone verlaten. Binnenkort zal Apeldoorn– ondanks de palliatieve zorg – afscheid moeten nemen van Orpheus.

Hoelang kan de raad volhouden  dat alles moet wijken voor een door een beperkt publiek bezochte cultuurtempel?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

ONDERWERPEN

Kunst Theater

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!