Een dagje koninklijk Apeldoorn

Vrijdag 19 mei 2017

Door StrangeArt

Soms mis je iets, hoewel redelijk bekend in Apeldoorn wist ik niet van het bestaan van de stichting Koninklijk Apeldoorn. Voor een fotoreportage werd ik uitgenodigd. In de ochtend werd een activiteit georganiseerd voor eenzame ouderen. In de middag een toneelvoorstelling (monoloog) voor belangstellenden. En dit alles in de prachtige en sfeervolle Wilhelminazaal.

De ouderen
Vaak slecht ter been, vervoer was geregeld, een pendelbusje. Een hapje en een drankje en een lezing van de kleindochter van de min (voedster) van (toen) prinses Wilhelmina. Zij vertelde over het leven van haar grootmoeder op het hof. En wat ik zo treffend vond van de koningin: zij bleef contact houden met haar tweede moeder, zij bracht de eerste levensjaren immers met haar door en haar biologische moeder Emma, zal wel weinig tijd hebben gehad. Later toen de voedster niet meer nodig was, werd er goed voor haar gezorgd, een jaarlijkse toelage, een boerderij. Tot aan het begin van de tweede wereldoorlog bleven Wilhelmina en de min contact houden. Na de lezing prachtig muziek van een Moldavische Bajan speler (een soort accordeon).

Stuart
Prinses Stuart was 15 jaar toen ze gedwongen werd tot een huwelijk met de 10 jaar oudere stadhouder Willem 3. Als snel vertrok Willem met een grote vloot naar Engeland om de toenmalige koning van de troon te stoten. Actrice Annemarie de Bruin vertolkte in een prachtige monoloog de verscheidenheid aan emoties van Stuart. Haat richting de papen, angst voorde dood van Willem, kwaad op maîtresses.

Een prachtige en ook leerzame dag dus.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!