De politieke praktijk van dichtbij bekeken

Donderdag 12 mei 2011

Door Redactie

Ik weet niet altijd op welke informatie u als lezer zit te wachten. Alle Apeldoorners zijn mijn opdrachtgevers. Het is moeilijk in te schatten welke informatiebehoefte u heeft over het gemeentelijke reilen en zeilen. Los van mijn mening daarover, zult u op grond van uw eigen ervaringen en die van uw omgeving zich over het functioneren van de gemeente  zelf al een mening hebben gevormd. Daaraan zal mijn mening niet veel veranderen.

Het gemeentelijk beleid gaat over verdelen van publieke gelden voor publieke taken en beslist over  individuele en algemene belangen in het ruimtelijk beleid.  Het zal afhangen van uw eigen omstandigheden of, en in welk detail, u hierover geïnformeerd wilt worden. En het zal afhangen van uw maatschappelijke achtergrond met welke blik u ons volgt. Volgens mijn man draait alles om geld, maar hij is bedrijfseconoom. Daarentegen denk ik dat gezondheid altijd eerst komt. Onder het motto ‘Wie gezond is heeft honderd wensen, wie ziek slechts één’. Vraag het mijn zussen dan heeft alles met onderwijs te maken. Mijn broer verdiept zich er meer in hoe je iets verkoopt.

Daarom een voorbeeld over besturen uit het normale leven, waarmee iedereen te maken heeft. Stel u wilt behangen. Dan moet u kiezen voor zelf doen, laten doen, door wie, welk patroon, welk type behang en binnen welk budget. Kortom, terwijl u dit plan uitvoert, moet u steeds opnieuw keuzes maken en ook de gevolgen ervan accepteren. Bijvoorbeeld dat u zelf minder netjes behangt of dat de behanger het ook niet zo netjes doet als u had verwacht en uw lamp beschadigt. Er zit altijd een kloof tussen ideaal en werkelijkheid. De praktijk is weerbarstig.

Waar wil ik naar toe? Het proces van besturen verdient respect. Van dichtbij besef je pas dat het een wonder is hoeveel er goed gaat en welke inspanningen dit kost. Cliché maar waar: ‘De beste stuurlui staan aan wal’.

Jeannet Huizing raadslid ChristenUnie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!