De SGP maakt zich zorgen over oneigenlijk gebruik reserve Sociaal Domein

Maandag 7 november 2016

Door roelofje-rump

 

U heeft het ongetwijfeld gelezen of gehoord: Grote overschotten bij gemeenten in de portefeuille zorg. Ook vaak in het nieuws: Zorg die nodig is maar niet wordt toegewezen.
Ook Apeldoorn houdt een grote reserve in stand om voor volgende jaren op “zeker” te spelen. Volgens de SGP (en mij) wordt er nu aan die reserve geknaagd en wordt deze reserve gebruikt voor financiering van projecten die maar terzijde te maken hebben met het beoogde doel: “Zorg”. Of zoals de SGP het impliciet formuleert: “De deur tot oneigenlijk gebruik van de reserve staat op meer dan een kier”. Letterlijk:

Het college heeft daar zelf al een voorzet voor gedaan met het voorstel om 25.000 euro voor vrijwilligerswerk te financieren uit de reserve Sociaal Domein. Het is weliswaar geen groot bedrag, maar toch een veelzeggend signaal. Daarmee zet het college de deur op meer dan een kier. Want waarom is bijvoorbeeld 100.000 euro extra voor mantelzorg of extra geld voor minimabeleid uit de reserve niet mogelijk? Ook dit zijn zeer belangrijke zaken.

Donderdag begint de raadsvergadering over de Meerjaren Begroting. De SGP wil voor die datum het college standpunt weten. Dat is te meer van belang daar het college in de MPB de grote risico’s rond de drie decentralisaties aangeeft. Bovendien staat in de Tussentijdse Rapportage 2016 (Turap) dat er op verschillende punten aanzienlijk hogere uitgaven worden verwacht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!