Door de ogen van een zwerfjongere

Woensdag 8 maart 2017

Door D66Apeldoorn

Klagen mag niet heb ik geleerd. Iedereen kent moeilijke tijden, ups-and-downs, maar ik heb altijd een stabiele omgeving gehad om op terug te vallen. Met familie, vrienden, kennissen en collega’s om mij heen, een goede opleiding en een bijbaan. Dat is niet zo vanzelfsprekend. Daarvan werd ik mij opnieuw bewust op 3 maart. Op deze vrijdag liep ik een middag mee met Marco Betman, jongerenwerker bij Outreachend in Apeldoorn.

Outreachend

Het Outreachend team staat dag en nacht klaar voor dak- en thuisloze jongeren. Shaviq, Jeroen en Marco zetten zich samen in voor jongeren tussen de 18 en 23 jaar die in hun leven zijn vastgelopen. Dat vastlopen kan op meerdere gebieden. Deze jongeren hebben vaak geen onderdak, inkomen of zijn in financiële problemen. Soms komt daar verslaving bij kijken. Ze hebben een steuntje in de rug nodig en hulp om hun leven weer op de rails te krijgen. Marco nodigt regelmatig mensen uit om met hem mee te lopen. Op vrijdag 3 maart mocht ik met hem mee.

Stop 1: computers

Het programma op vrijdag was uiteenlopend. Ik was erg nieuwsgierig naar wat we allemaal gingen doen, maar Marco waarschuwde mij alvast dat het nog alle kanten op kon. Eerst langs Computersupport aan de Asselsestraat. Daar werkt een kennis van Marco, die hem helpt computers te repareren en die hij aan zwerfjongeren kan doorgeven. Hoe mooi zou het zijn als de computers van de gemeente Apeldoorn ook op deze manier een tweede leven kunnen krijgen?

Stop 2: zorgboerderij

Vervolgens door naar een zorgboerderij in Loenen, waar men zich ontfermt over jongeren met een verleden. Er is crisisopvang en er is dagbesteding waardoor jongeren leren samen te werken en weer structuur te krijgen. In het weekend komen er kinderen met een autistische achtergrond. Werken met dieren geeft hen rust. Ik kreeg een rondleiding en heb met verschillende mensen gesproken die op de zorgboerderij werken. Het raakte mij dat de jongeren zo open over hun verleden spreken. Ondanks hun lastige start, zijn ze toch zo optimistisch over hun toekomst.

Stop 3: leegstaande panden

Na ons bezoek aan de zorgboerderij gingen wij langs bij een aantal leegstaande panden waar zich mogelijk jongeren bevinden. Daar gaat Marco langs om hulp te bieden en om jongeren te zoeken. In de panden hebben wij op dat moment geen jongeren aangetroffen. Marco vertelde mij ondertussen hoe frustrerend het soms is om alle coffeeshops en andere openbare plekken in Apeldoorn af te struinen naar een specifieke jongere die van de radar is verdwenen. Meestal komen ze vanzelf weer boven water, maar het geeft een jongerenwerker, die het beste met hem of haar voor heeft, natuurlijk veel onrust.

130 Apeldoornse jongeren op straat

Je zou het niet snel denken van een stad als Apeldoorn, maar naar schatting leven hier 130 jongeren op straat. Voor hen zijn een warme douche, ouders die voor je klaar staan en een schoon bed niet vanzelfsprekend. Het belangrijkste voor hen is onderdak. Daarom zet Outreachend zich op dit moment in voor het verkrijgen van postadressen. Van daaruit kunnen de jongeren een uitkering aanvragen, hun leven opnieuw inrichten en een nieuwe start maken. Ik besef dat het werk van Marco en de overige leden van het Outreachend team heel belangrijk is. Zij reiken de hand aan de jongere die even niet meer weet waar hij of zij moet beginnen. Bedankt Marco daarom voor de inspirerende dag waarbij ik Apeldoorn heb mogen zien door de ogen van een zwerfjongere.

Mariëtta Buitenhuis
Fractievertegenwoordiger en fractiemedewerker bij D66 Apeldoorn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!