Fair Trade: geef de boer een eerlijke kans

Maandag 3 oktober 2016

Door D66Apeldoorn

Op donderdag 29 september heeft Dennis Russchen namens D66 een motie in de gemeenteraad verdedigd over Fair Trade. De motie werd vrijwel unaniem, op de stem van de VVD na, aangenomen.

Wat is Fair Trade?

Fair Trade staat voor ‘eerlijke handel’. Het is een term die met name in de Westerse wereld wordt gebruikt als beschrijving van internationale handel gericht op duurzame ontwikkeling in ontwikkelingslanden. Een voorbeeld is het streven van een koffieboer in Latijns-Amerika om voor haar producten een prijs te krijgen die in verhouding staat tot de werkelijke productiekosten.

Wanneer ben je een Fair Trade Gemeente?

Fair Trade Gemeente is een titel die gemeenten dragen wanneer in de gemeente zelf, de winkels, bedrijven, organisaties en inwoners samenwerken aan meer eerlijke handel. Om deze titel te verkrijgen, werkt de lokale gemeenschap aan zes ‘campagnecriteria’. Vervolgens toetst een onafhankelijke jury of de gemeente hieraan voldoet. De zes criteria zijn:

  1. Een werkgroep stimuleert fairtrade;
  2. De lokale overheid kiest fairtrade;
  3. Winkels en horeca verkopen fairtrade producten;
  4. Bedrijven en organisaties verkopen fairtrade;
  5. Lokale (media)aandacht voor fairtrade;
  6. Stimuleer maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Wat wil D66?

D66 heeft een open houding naar de hele wereld. Wij zetten ons in voor handel met meer aandacht voor milieu, duurzaam landgebruik en innovatie, zonder ontwikkelingslanden oneerlijk te benadelen. “Geef de boeren daarom een eerlijke kans”, zei Dennis Russchen tijdens de verdediging van de motie in de gemeenteraad. D66 heeft tijdens de gemeenteraadsvergadering van afgelopen 29 september een motie ingediend, die vrijwel unaniem is aangenomen.

Hoe nu verder?

Er is inmiddels een Apeldoornse Fairtradewerkgroep waarmee voldaan wordt aan het eerste vereiste om een Fair Trade gemeente te zijn. Deze werkgroep gaat Fairtrade Apeldoorn naar een hoger plan tillen en ervoor zorgen dat Apeldoorn ook aan de overige criteria gaat voldoen. De motie was echter noodzakelijk om ervoor te zorgen dat gemeente Apeldoorn ook zélf voor Fairtrade kiest en dit in haar beleid opneemt. Tevens is het college met deze motie opgeroepen om met de Fairtradewerkgroep in overleg te gaan, met het doel te onderzoeken welke maatregelen er genomen moeten worden om Apeldoorn een Fairtrade gemeente te maken.

Bekijk hier de motie

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over politiek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?