Fietsen wordt verboden in Centrum Noord

Vrijdag 23 maart 2012

Door Nataliefde

Natalie Polman

Foto 1 en 2: de Kapelstraat wordt fietsvrij wat betreft de gemeente. Foto 3 en 4: de Nieuwstraat wordt van CODA tot aan het Beekpark fietsvrij als het aan de gemeente ligt.

De gemeente wil het noordelijk deel van het centrum levendiger maken. Daar zullen fietsers voor moeten wijken. De Kapelstraat zal worden afgesloten tijdens winkeltijden en de Nieuwstraat wordt vanaf de Vosselmanstraat voor fietsverkeer afgesloten. “Ik geef toe, het is een omslag met het verleden. En belangrijke verbindingsroutes zoals de Kapelstraat tussen de Hoofd- en Nieuwstraat verdwijnen. Nadeel van de concessies is dat op relatief korte stukken met de fiets aan de hand moet worden gelopen. Dat is acceptabel in het licht van de nieuwe uitstraling die we in dat deel van het centrum willen bereiken,” zegt Jaap van de Rijt, adviseur openbare ruimte van de gemeente Apeldoorn.

Onduidelijkheid
De gemeente wil meer horecaontwikkeling in dit noordelijke deel van het centrum om de boel dynamischer te krijgen. “In het verleden keken we inderdaad anders tegen dit deel van het centrum. Maar neem bijvoorbeeld de Kapelstraat: die straat heeft terrasjes en er is veel confrontatie tussen fietsers en voetgangers. Wat dat betreft is er veel onduidelijkheid: ‘is dit nu een wandelpromenade of een fietsweg?’ De Kapelstraat moet tijdens winkeltijden afgesloten zijn voor fietsen, maar tijdens lossen van de vrachtwagens ’s morgens tussen 6 en 11, mogen fietsers natuurlijk ook gewoon door de straat rijden”, aldus Van de Rijt.

Parkeerverbod
Niet alleen fietsen wordt verboden, ook wil de gemeente een parkeerverbod invoeren om vooral de drukte in de Deventerstraat bij de Albert Heijn, het Caterplein en Markant op te lossen. “We hebben als gemeente het liefst dat fietsers in de stallingen bij het stadhuis en het Caterplein stallen. En natuurlijk doen velen dat niet, want ze willen dichtbij voorzieningen parkeren. We willen ook dat het centrumgebied met de fiets bereikbaar blijft. Wat dat betreft zijn we er eigenlijk nog niet helemaal uit.”

Omver gereden
Eva en Nanna, twee medewerksters van café Central Park aan de Kapelstraat, zijn heel blij als het verbod in de Kapelstraat wordt ingevoerd. “Ik wordt tientallen keren per dag bijna omver gereden tijdens het bedienen, dus kom maar door met dat verbod”, zegt Eva. Nanna beaamt dat: “Vooral voor kinderen die in de straat lopen is het gevaarlijk, die fietsers gaan ook veel te hard.”

Overleg
“Veel ondernemers willen dat de Nieuwstraat en het Caterplein 24 uur per dag gesloten worden, anderen zijn milder en willen een verbod tijdens de openingstijden van het Caterplein, dus donderdag tot en met zaterdag van 10 tot 2 uur”, zegt Van de Rijt. “Maar tot een 24 uurs sluiting zal het denk ik nooit komen”. De komende weken is de gemeente druk in twee overleggroepen met politie, wijkraden en ondernemers. Zij werken als een soort panel en samen zullen we tot een adviesvoorstel komen dat over drie à vier weken zal worden gepresenteerd aan het nieuwe college van b en w. Daarna zal het college tot een besluit komen en krijgt iedere belanghebbende nog zes weken de tijd om inspraak te hebben.

Wordt vervolgd…

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over politiek

ONDERWERPEN

Caterplein Apeldoorn

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?