Gemeente bevordert Megastallen en “Wat is de waarde van een MER”?

Donderdag 9 mei 2013

Door StrangeArt

Strangeart

De Frustratie
Gemeentebelangen en Partij voor de Dieren hebben schriftelijke vragen aan het college gesteld inzake recente ontwikkelingen rond het LOG Beemte-Vaassen (LOG = Landbouw Ontwikkeling Gebied, een eufemisme voor megastallen)
Voornoemde partijen verwijten de gemeente een gebrek aan tijdige informatie en – het meest frustrerende – het opstarten van procedures om een afgekeurde MER te omzeilen. (MER – Milieu Effect Rapportage)

Wat is de waarde van een MER
Bij een MER wordt uitgegaan van optimale emissie beperkende omstandigheden. Bij megastallen zijn deze uitstoot beperkende installaties een luchtwasser. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat zo’n luchtwasser daadwerkelijk optimaal functioneert. Onderstaande uitsnede uit een artikel in “De Boerderij” laat zien dat deze technische faciliteiten slecht werken, met als gevolg substantiële luchtverontreiniging

Uit onderzoek van de provincie Brabant blijkt dat veel luchtwassers niet goed werken. Eén op de 6 intensieve veehouderijen met één of meer luchtwassers in Brabant (16%) overtreedt in ernstige mate de regels. Dat meldt de provincie. Bij 16% van de veehouderijen was sprake van ernstige overtredingen. Hier waren geen luchtwassers geplaatst, waren luchtwassers niet in werking of haalden ze veel te weinig schadelijke stoffen uit de lucht. De minder ernstige overtredingen meegerekend, heeft 58% van de bedrijven de zaken niet op orde. (Zie voor het origineel http://bit.ly/ZDi14H)

Commentaar
1 Het is nu aan de politiek om concrete afspraken te maken over adequate en frequente controles op de emissiebeperkende maatregelen.
2 Het is aan het college om de raad adequaat en proactief te informeren bij dit maatschappelijke en conflicterende onderwerp.

StrangeArt is de avatarnaam van Roelof Rump. Over de foto: een dienstbaar en proactief reagerend College.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!