Help de bevolking van Oekraïne

Harry van Bommel (SP) in Apeldoorn

Maandag 13 juni 2016

Door StrangeArt

Vorige week was het Tweede kamerlid van Bommel in Apeldoorn (Don Bosco, Zevenhuizen). Thema: waarom is de SP tegen militair ingrijpen in Syrië en Irak.

Van Bommel hield een verhelderende lezing over de verschillende belangen. Belangen gebaseerd op de verschillende Islamitische stromingen, geopolitieke verhoudingen. Geopolitieke verhoudingen zowel buiten als binnen de regio en de historie van het ontstaan van de kunstmatig getrokken landsgrenzen. Ogenschijnlijk willekeurig bepaalde landsgrenzen, grenzen die geen rekening hielden met cultuur en geloof van de daar wonende bevolking. Kortweg samengevat: ,,Het is één grote Gordiaanse knoop, als je er een draadje uittrekt ontstaat er in die knoop al weer een ander tegengesteld belang”. Wat je ook doet, oplossen kun je dit conflict niet. En met de gevolgen van deze bijna sektarische oorlog zullen we nog decennia lang mee worden geconfronteerd.

Na Harry van Bommel was het de beurt aan de Koerd Younis Lutfula. Lutfula komt vaak in Irak waar hij samen met wetenschappers van de Universiteit Leiden onderzoek doet naar de beweegredenen van IS-strijders en buitenlandse jihad-gangers.

Hij heeft in Irak gevangen genomen IS strijders geïnterviewd. Indringende interviews, heel openhartig en bijna angstaanjagend om het fanatisme van de IS-strijders aan te horen.

Al met al: een nuttige avond voor mij. Ik lees al veel over het Midden Oosten, maar dit heeft mijn kennis duidelijk aangevuld.

 

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over politiek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?