Intrede schoolfonds extra stap naar socialere gemeente

Zaterdag 21 maart 2015

Door PvdA Apeldoorn

Als de nood het hoogst is…
Eind vorig jaar heeft de PvdA, met D66 als mede-indiener, de motie “Als de nood het hoogst is … “ ingediend en deze werd door de Raad unaniem aangenomen. Het betreft een motie om een noodfonds in het leven te roepen, waarbij scholen de mogelijkheid krijgen om ondersteuning te geven bij schrijnende gevallen van armoede. Hierbij kun je denken aan kinderen die hartje winter in een t-shirtje zonder jas, of op teenslippers, op school verschijnen. Ook komt het voor dat kinderen die overblijven, geen eten van huis hebben meegekregen.

Het schoolfonds, zoals we dat voorstelden, heeft geen verdere bemoeienis nodig van commissies of ambtenaren, die dit eerst goed moeten keuren, zoals bij een bestaand algemeen noodfonds wel het geval is. Wij denken dat scholen prima in staat zijn dit zelf te bepalen. Het college is met deze motie aan de slag gegaan en uit een korte inventarisatie bij de basisscholen in Apeldoorn  kan geconcludeerd worden dat er helaas schrijnende gevallen voorkomen, waarbij de scholen graag iets willen doen voor kinderen die acuut ondersteuning of zorg nodig hebben. Denk hierbij aan eten, drinken, kleding en schoeisel.

In voorkomende gevallen kan de school iets kopen voor ‘een kind in nood’ en de kosten declareren bij de Stadsbank. Deze vergoedingen worden vervolgens direct aan de scholen verstrekt, zonder verdere toetsing door een commissie of ambtenaren. Wij denken dat het College op deze manier een juiste invulling van onze motie heeft gerealiseerd en zijn benieuwd naar de evaluatie, die eind 2015 zal plaatsvinden. Met dit schoolfonds is weer een verdere stap gezet naar een socialere  gemeente.

U kunt de motie hier bekijken.

 

Ties Stam
Raadlid

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!