Kees Verhoeven geeft Saxion studenten gastcollege over cybersecurity

Zaterdag 2 juni 2018

Door D66Apeldoorn

Studenten Security Management van Saxion Hogeschool kregen afgelopen donderdag (31 mei) in Apeldoorn een gastcollege, van Tweede Kamerlid Kees Verhoeven (D66). De onderwerpen die besproken werden, zijn aan de orde van de dag. Privacy en digitale veiligheid: een hot topic, zeker voor de studenten die carrière willen maken met het beveiligen van data.

Verhoeven is voor D66 de woordvoerder privacy en digitale veiligheid. Hij geeft aan dat het belangrijk is om de digitale ontwikkelingen met elkaar te blijven bespreken: ,,Digitalisering biedt kansen en gemak. Tegelijkertijd moeten we onze privacy beschermen en zorgvuldig omgaan met het internet en alle beschikbare data. We maken Nederland gevechtsklaar om cybercrime te voorkomen en aan te pakken. Alleen dan kan iedereen optimaal profiteren van alles wat technologie en het internet te bieden heeft.”

IoT en AI: De toekomst
De studenten van Saxion kregen een gastcollege waarin Kees Verhoeven inging op de ontwikkelingen rondom digitale veiligheid. Hij vertelde onder andere over de voordelen en risico’s van de Internet of Things en Artificial Intelligence. Nieuwe ontwikkelingen, waardoor je een seintje krijgt van je koelkast als je melk op is of waardoor je kind met een pratende Barbiepop kan spelen, brengen risico’s met zich mee. Een belangrijke stap is de bewustwording, ook binnen de politiek. Als het gaat om privacy, draagt de AVG bij aan een gelijk speelveld en bewustwording in heel Europa. Cybersecurity raakt iedereen, omdat het gaat om stoplichten, bruggen, elektriciteitsbedrijven, het spoor, sluizen en nog veel meer.

Studenten klaarstomen voor de toekomst
De studenten Security Management krijgen in hun werkveld veel te maken met onder andere cyber security en privacy: een belangrijke taak, maar hoe zorgt Saxion ervoor dat deze studenten daar straks klaar voor zijn? De studenten worden opgeleid om organisaties, veelal in de vitale infrastructuur, veilig te maken tegen kwaadwillenden, van fysieke beveiliging tot cybersecurity, informatieveiligheid en continuïteit. Daarbij hoort het begrijpen van risico’s, het beschermen tegen uitval maar ook hoe je als organisatie kan voldoen aan wet- en regelgeving. Het heeft dus veel waarde om inzicht te krijgen hoe politieke besluitvorming werkt, maar ook om de dialoog met een Kamerlid over security te kunnen hebben die immers aan de basis staat van die wetgeving. De studenten hebben overigens eerder ook een bijdrage geleverd aan de beveiliging en risicomanagement van de Giro d’Italiastart en 3FM Glazen Huis in Apeldoorn.

Verhoeven ziet het bezoek als geslaagd: ,,De studenten stelden goede inhoudelijke vragen over digitale veiligheid, privacy, algoritmes en de nieuwe Europese privacywet. Ze dachten hardop mee met de digitale vraagstukken die Nederland te wachten staat: een inspiratiebron voor mijn werk!”

D66 Apeldoorn zet zich in voor privacy
Ook D66 Apeldoorn vindt het belangrijk dat inwoners erop kunnen vertrouwen dat hun gegevens veilig zijn bij de gemeente. In het verleden heeft D66 Apeldoorn al vaak aandacht gevraagd voor cybersecurity en privacy binnen de gemeente, als concreet voorbeeld heeft de gemeente naar aanleiding van vragen van D66 nu een responsible disclosure – een digitale klokkenluidersregeling waardoor ‘ethische hackers’ zonder bang te hoeven zijn voor juridische stappen opzoek kunnen naar een lek in onze informatiebeveiliging. Dat werpt zijn vruchten af! Fractievertegenwoordiger Koen Mookhoek: ,,In Apeldoorn blijven wij aandacht vragen voor privacy en het goed beschermen van de data van de gemeente, opdat uw gegevens niet op straat komen te liggen.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

ONDERWERPEN

D66

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!