Kies een partij die de weg weet in Den Haag

Zondag 9 maart 2014

Door StrangeArt

Lokale partijen hebben mijn sympathie, deze bewegingen ontstaan vaak als antimacht tegen de gevestigde orde. Een burgerreactie op pluche beluste partijen, een stem tegen partijen die het contact met de burgers hebben verloren. De luis in de pels zorgt voor een heroriëntatie van de gevestigde orde, de landelijke partij wordt weer burger gericht. De lokale partij heeft zijn nut gehad. En daar moet het bij blijven, actie geslaagd, nut bewezen.

De komende raadsperiode spelen echter belangen, die de “macht” van de lokale partijen overstijgen. De drie decentralisaties vereisen een nauw contact met mensen die er toe doen, ministers, staatssecretarissen, Tweede Kamerleden. Belangrijk zijn partijgebonden wethouders en raadsleden die de rafelrandjes van het neoliberale beleid kunnen beïnvloeden. Denkt u dat de “lone wolf” wethouder Brouwer (Leefbaar Apeldoorn) Tweede Kamerleden masseert? Ik denk van niet. Wat ik wel weet is dat de partijgebonden wethouders Kruithof (PvdA) en Blokhuis (CU) regelmatig contact hebben met bewindspersonen in dit kabinet. Kruithof met minister Asser en staatssecretaris Klijnsma over werk en inkomen, Blokhuis met de Tweede kamer commissie jeugdzorg en minister Schippers.

Verder bordurend hierop: als raad moet je landelijk gebonden wethouders kiezen, wethouders die een carrière in de politiek achter de rug hebben, beschikken over vitamine R (de R van relaties), een klankbord hebben met andere partijwethouders en zelfstandig en eigenstandig kunnen denken. De belangen in onze gemeente overstijgen de simpele bestemmingsplannen en lokale onvrede. In de komende raadsperiode worden beslissingen genomen die een ieder raken in zorg, welzijn, werk en inkomen.

Maar het allerbelangrijkste: ga kiezen, laat uw stem niet verloren gaan.

 

 

StrangeArt is de avatarnaam van Roelof Rump. Over de foto: een deelbelang.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over politiek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?