Kiezersbedrog? of Kiezersbedrog!

Vrijdag 18 februari 2011

Door Frans Sijtsma

Vandaag 17 februari 2011 is het nog niet eens een jaar geleden dat er gemeenteraadsverkiezingen waren en wij als Apeldoorners onze raadsleden kozen.

Vandaag 17 februari besluit het enige SP gemeenteraadslid te stoppen en als eenmansfractie verder te gaan.

Waarom? Kan iemand me uitleggen waarom? Je wordt met je volle verstand lid van de SP. Je bent dat al lange tijd en je komt op voor de groepen die dat in jouw ogen nodig hebben vanuit het gedachtegoed van de SP.

Je staat achter de SP. Zelfs zozeer dat je je namens de SP verkiesbaar stelt. De SP die al jaren en jaren bepaalt dat je vergoeding wordt afgedragen aan de partijkas. Je bent overtuigd socialist of niet. Daar teken je voor, daar sta je achter en de partij steunt jou.

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen wordt je nog gekozen ook. Sterker nog, je bent de énige die het gedachtengoed van de SP in de Apeldoornse gemeenteraad mag vertegenwoordigen. Een grote verantwoordelijkheid en een grote eer neem ik aan. Tenslotte vertegenwoordig je al die mensen die SP gestemd hebben in de Apeldoornse gemeenteraad.

De meeste inwoners van Apeldoorn stemmen namelijk niet op Bonnie, die aardige mevrouw die bij de belastingdienst gewerkt heeft en in verenigingen zat.

Nee, ze stemmen op de SP vanwege de standpunten van de SP, vanwege de partij SP, vanwege het verkiezingsprogramma van de SP. En daarom kom je in de gemeenteraad

En dan ineens….dan zeg je: ‘Ik kap ermee’

Je kunt je niet langer vinden in de manier waarop de partij jouw vergoeding int. Het gaat dus om geld…..Regels waarvan je allang wist dat ze bestonden, waar je mee accoord bent gegaan zijn ineens een onoverkomelijke hindernis geworden nu je koud 11 maanden raadslid bent.

Regels van de SP. De partij die jou op het pluche heeft geholpen.

En wat doe je vervolgens ? Nee, je geeft je zetel niet op. Je zegt niet “deze zetel behoort de SP en haar stemmers en moreel niet aan mij”

Nee, je gaat zelf verder als eenmansfractie.

Je steekt een middelvinger op naar alle SP-stemmers en je verraad je eigen partij voor geld.

Je kiest een mooi moment net voor de provinciale verkiezingen om dit wereldkundig te maken wat je partij in ieder geval geen extra stemmen zal opleveren, eerder het tegendeel.

Ik vind het eigenlijk te gek voor woorden dat je in een partijen-democratie als eenmansfractie verder kunt.

Tijd om zetels aan partijen te laten toekomen en niet aan individuen.

Frans (die godzijdank geen SP heeft gestemd)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!