Paniek in Orden!

Donderdag 24 februari 2011

Door Gemeentebelangen

Weet u het nog? op 18 oktober jl. werd er een blog geschreven over een mogelijk asielzoekerscentrum in de oude politieacademie https://www.apeldoorndirect.nl/buzzz/politieacademie-in-beeld-als-asielzoekerscentrum_20101018.

Toen een ‘roddel’ en na verder onderzoek van Apeldoorn Direct bleek dat COA inderdaad een aantal locaties op het oog had, waarvan de voormalige politieacademie er één was. Voor wie niet weet waar deze locatie is, zal ik het even uitleggen. Sportpark Orderbos, daar tegenover heb je de Kazerne en hier tegenover een doodlopend straatje richting het Orderbos, en daar aan de rand van het bos ligt de voormalige politieacademie. Moet je voorstellen…bos, politieacademie en dan de eerste wijk. Nette, gezellige hofjes met veel gezinnen die daar wonen (even snel gerekend; ik denk dat er ongeveer 1000 mensen in deze buurt wonen). Je kunt op twee manieren de politieacademie bereiken, langs de kazerne of door de wijk/buurt waar ik het nu over heb.

En deze gezinnen zijn nu ’terecht’ in paniek! Afgelopen week lazen zij een artikel in de Stentor dat het asielzoekerscentrum er mogelijk toch gaat komen. Er zouden 600 asielzoekers moeten gaan wonen. Dat is nogal wat! Maar hoe is het dan mogelijk dat je dit uit de de krant moet vernemen als buurtbewoner? En zelfs de wijkraad was hier niet van op de hoogte.

Uit de Stentor: “Bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zegt Martijn van de Koolwijk, dat heel veel zaken nog voorbarig zijn. Een datum voor de komst van de asielzoekers is nog niet vastgesteld. Ook is nog niet bekend wat er allemaal moet worden vertimmerd aan het oude gebouwencomplex van de Politie Academie. ,,We hebben nog geen bestuurlijk akkoord met de gemeente, nog geen huurovereenkomst met de pandeigenaar. Het is dus nog allemaal erg prematuur.
Het COA is wel van plan een informatieavond voor de wijkbewoners te houden op moment dat er meer dingen zeker zijn”.

(Pandeigenaar is overigens Elizen Vastgoed, die waarschijnlijk al lang blij is dat er een pand verhuurd kan worden in deze tijden van crisis).

Naar mijn mening gaat er hier zeker het één en ander fout richting je bewoners als gemeente. Je weet dat dit een zeer delicaat onderwerp is voor de buurt. Dan zou je die buurt direct moeten informeren. Ook al is alles in de oriënterende fase, toch zou ik het netjes vinden. Dit hoeft maar één A4tje te kosten, waarin je de situatie uitlegt. En zeg me niet dat dat niet kan, of niet de procedure is, dan maak je daar maar een procedure van! Deze bewoners kunnen de gang van zaken dan in de gaten houden, eventueel al acties ondernemen en informatie vergaren. Of werkt het zo dat de gemeente dit juist niet doet zodat ze geen kans meer hebben om acties te ondernemen? Nee…nu ben ik wel heel negatief!
Toch is het netter dan dat mensen het uit de Stentor moeten vernemen. Ik kan legio voorbeelden noemen van plannen van de gemeente die bewoners uit de krant of andere media moeten vernemen. Dat is zeer slordig en ik kan daar erg boos om worden. Het lijkt wel op ‘bewust informatie achterhouden voor de bewoners’ , maar nee, dat mag ik natuurlijk ook niet zeggen!? Ook te negatief?

Ingeborg Leerkes, Gemeentebelangen

Foto : Vroonphotomotion

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!