Plan Station Apeldoorn-West afgestoft

Woensdag 27 oktober 2010

Door Frans Sijtsma

26-10-2010 21:15

Eens kijken of we met Apeldoorn Direct sneller kunnen zijn dan  de Stentor 🙂

De provincie Gelderland heeft in antwoord op vragen van de  minister van Infrastructuur aangegeven een haalbaarheidsonderzoek te willen doen naar de bouw van Station Apeldoorn-West, zo meldt omroep Gelderland op haar site.

Dit plan is in 2004 ook al aan de orde geweest. Helaas heeft de Stentor de pagina niet meer beschikbaar maar is alleen de cache-versie via Google te vinden.

Provincie Gelderland wil haalbaarheids- onderzoek doen naar Station Brouwersmolen

Toentertijd is het idee niet doorgegaan, onder andere vanwege de verwachting dat de duizend reizigers per dag niet gehaald zou worden, en logistieke problemen in verband met intercity’s die van hetzelfde spoor gebruik zouden maken waardoor de spoorboekjes moeilijk kloppend te krijgen zouden zijn.

Citaat van toen:

“Toch zit de deur niet helemaal in het slot:er is een mogelijkheid voor de toekomst. De provincie Gelderland speelt met het idee om naast Brouwersmolen een station bij Barneveld en bij Hoevelaken aan te leggen, langs dezelfde spoorlijn Apeldoorn-Amersfoort. Dat zou een speciale stoptrein op dat traject veel meer rechtvaardigen, vanwege de extra reizigers en vanwege het feit dat er dan drie plekken zijn waar de stoptrein vrij baan kan maken voor de intercity‘s. De provincie is die constructie heel wat waard, om de groei van het autoverkeer af te remmen.”

Nu, in 2010, lijkt dit plan alsnog uit de kast gehaald en afgestoft te worden, ook gezien het feit dat er tevens een haalbaarheidsonderzoek naar een station in Barneveld-Noord wordt gevraagd in dezelfde brief aan de minister.

In 2004 stelde Wortman in het kader van de spoorwegdiscussie nog voor om de attracties aan de Noord-West kant van Apeldoorn op te nemen in de route.

Dit zou verkeersproblemen met de Apenheul, Paleis het Loo, de Julianatoren en tegenwoordig AGOVV kunnen verminderen.

Ik twijfel aan de haalbaarheid van het hele gebeuren met de huidige bezuinigingen op alle vlakken in het verschiet, maar wellicht denken jullie daar anders over?


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!