StemWijzer Live: Lokale munt goed voor kleinschalige ondernemingen

Vrijdag 23 februari 2018

Door Redactie

Het tweede debat van StemWijzer Live ging vrijdagochtend over het thema ‘economie’. Jenny Elbertsen namens de VVD, Peter Vlug van Vrede & Recht (V&R), Bonnie ten Damme van Progressief Sociaal Apeldoorn (PSA) en Wim Willems namens Lokaal Apeldoorn gingen met elkaar in CODA-café in discussie onder leiding van chronisch zwevende kiezer Martijn de Frankrijker rond de stelling ,,Apeldoorn moet het ondernemers niet zo moeilijk maken”.

Allereerst gaven ze antwoord op de vraag wat ze het mooiste plekje in Apeldoorn vinden. Vlug antwoordde…eh…vlug: ,,Gigant!” Willems ging voor de Veluwe, Elbertsen voor Hoog Buurlo (‘als dochter van een schaapsherder’) en Ten Damme stipte de Vennetjes bij Beekbergen aan.

De tegenstellingen tussen de vier partijen waren verder opvallend groot. Toen er gedebatteerd werd over Apeldoorn als MKB-vriendelijkste stad van ons land.

Elbertsen stelde meteen dat Apeldoorners niet te veel aan Apeldoorn alleen moeten denken, maar alles in een groter perspectief moeten zien: Apeldoorn als onderdeel van Nederland en zelfs van de Europese Unie. ,,Apeldoorn is geen eiland!” Een opmerkelijke invalshoek aangezien de gemeenteraadsverkiezingen en niet de landelijke op de agenda staan voor woensdag 21 maart.

VVD, PSA en Lokaal Apeldoorn waren het eens dat de overheid een beperkte invloed dient te hebben op het ondernemerschap, maar vooral voor hen moet faciliteren. Vrede & Recht kwam met een heel eigen visie en brak een lans voor een lokale munt, de Erica. ,,Dit eigen geld kan helpen bij lokale initiatieven en kleinschaliger ondernemingen. Dit maakt het voor multinationals van buitenaf onaantrekkelijk om zich hier te vestigen. Geen Europa, geen Brussel, terug naar cash!” Hij bestempelde de VVD als de Partij voor de Aandeelhouders: een soort PvdA dus, maar dan anders. Elbertsen kwam op voor de lokale ondernemers omdat zij juist veel doen aan een inclusieve samenleving.

De partij PSA opperde om meer hbo-studenten naar Apeldoorn te halen, die na hun opleiding als goed gekwalificeerd personeel bij ondernemingen in dienst kunnen treden.

Het stokpaardje van Wim Willems namens Lokaal Apeldoorn kwam aan bod in de discussie rond detailhandel. ,,Wij willen vooral uitstekende wijkvoorzieningen; dat mensen op loop- en fietsafstand hun boodschappen kwamen doen.” Aansluitend kwamen de termen ‘funshoppen’ in de binnenstad en ‘runshoppen’ aan de rand van de stad, opgeworpen door de VVD, aan bod. Oftewel: voor je plezier winkelen bij de kleinere zaken in het centrum en groot inslaan bij ketens als de Action XL aan De Voorwaarts. Daar kon de PSA zich wel in vinden, maar Peter Vlug schudde afkeurend met zijn hoofd. ,,Dat geld van de grote landelijke ketens vloeit dan weg uit Apeldoorn.”

Via social media kwam tenslotte nog een vraag binnen over het winkelaanbod in Apeldoorn. ,,Hoe moeten lokale ondernemers ondersteund worden?” Bonnie ten Damme van PSA mopperde meteen over de hoge huurprijzen, die kleine winkeliers maar moeilijk kunnen ophoesten. Peter Vlug meende dat de gemeente Apeldoorn grote winkelketens moet afremmen door ze minder gemakkelijk een vergunning te verschaffen.

Wim Willems, tenslotte, prees de titel voor Apeldoorn als MKB-vriendelijkste gemeente van het jaar: ,,En dat moeten we vooral vasthouden!”

Bekijk hier het hele debat over het thema ‘economie’

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over politiek

ONDERWERPEN

Gemeenteraad Apeldoorn StemWijzer Live

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?