Verdeeldheid over vuurwerkvrije zones: ‘waar moeten die dan komen?’
Door Amrutha Mol
Ondanks dat het ‘nog maar’ september is heeft de Apeldoornse gemeenteraad samen met onder meer Apeldoornse inwoners gisteravond (donderdag 26 september) een dialoog gevoerd over vuurwerk en vuurwerkoverlast. Apeldoorners konden hierbij aanschuiven om hun mening over vuurwerkvrije zones te delen. Er is duidelijk verdeeldheid. Een Apeldoornse inwoner vraagt zich af: ,,Waar zouden de vuurwerkvrije zones dan komen?”
Meerdere politieke partijen hadden gevraagd om vuurwerkvrije zones, het liefst dit jaar nog. Het College van Burgemeester en Wethouders had gezegd dat dit wel kon als ze de plaatselijke verordening aan zouden passen. Of er ook daadwerkelijk vuurwerkvrije zones komen is nog de vraag. Sommige politieke partijen zijn gaan twijfelen. De meerderheid van de Apeldoorners wil wel vuurwerkvrije zones. Maar de gemeente heeft nog geen besluit gemaakt, omdat er best nog wel wat onduidelijkheid is.
Voorafgaand aan de dialoog is er een onderzoek gedaan naar vuurwerk en vuurwerkoverlast, onder de Apeldoorners. Uit dit steekproefsgewijze onderzoek is gebleken dat 56% van de Apeldoorners overlast van vuurwerkgeluiden- en geuren ervaart. Daaropvolgend is 70% vóór vuurwerk-vrije zones en is 58% tegen consumenten vuurwerk. Remmelt Bos, data specialist en adviesgever bij het onderzoek meldt: ,,De conclusie is dat het onderzoek zorgvuldig en gedegen is uitgevoerd. De resultaten geven een betrouwbaar en representatief resultaat beeld van hoe de Apeldoorners over het vuurwerk binnen de gemeente denken.”
Stellingen
Tijdens deze dialoog werden 3 stellingen behandeld; over vuurwerkvrije zones, meer investeren in handhaving en, de laatste stelling, een andere invulling van de centrale vuurwerkshow. Philip de Groot van 50Plus was voor het idee van vuurwerkvrije zones en zei: ,,We zouden vuurwerkvrije zones vast kunnen leggen, zo beperken we de overlast.” Jan Hollebank, inwoner vroeg zich dan af waar de vuurwerkzones dan komen, want hij argumenteerde: ,,Een vuurwerkknal is nog van ver af te horen. Mocht de gemeente een vuurwerkzone plaatsen aan de rand van een woonwijk dan hebben sommige mensen, en zeker dieren, daar alsnog last van.” In de zaal waren veel Apeldoornse inwoners en raadsleden aanwezig, er waren dan ook verschillende meningen en argumenten rondom de eerste stelling. Meerdere mensen uit het publiek gaven aan dat ze minder vuurwerk zouden willen zien in Apeldoorn, zeker in verband met milieuvervuiling.
Ongelukken met vuurwerk
Volgens de aanwezige huisarts Bart Schudel is er wel degelijk een probleem met vuurwerk. Hij en zijn collega’s krijgen op de oudejaarsavond veel kinderen op de huisartsenpost. ,,Ik zie veel kinderen binnenkomen, voornamelijk tussen 18.00 en 02.00 uur, vaak hebben deze kinderen blijvend letsel opgelopen. Daarom vind ik dat we vuurwerk moeten laten afsteken door professionals en niet door kinderen”, zei medicus Bart Schudel. Toch weet een vuurwerkliefhebber uit de zaal wel dat hij risico loopt. De jongen deelde mee: ,,Ik ben vuurwerkliefhebber, ik weet dat ik risico loop door het af te steken, maar het vuurwerk helemaal verbieden zou niet goed zijn. Dan grijpen mensen juist sneller naar illegaal vuurwerk en daar gebeuren vaak nog wel ergere ongelukken mee.”
Handhaving tegen vuurwerkoverlast
Hoe moet de handhaving tijdens oudejaarsavond gedaan worden en hebben ze voldoende middelen om te handhaven? De Apeldoornse politie is volgens hun chef Henk Lindt erg actief in de gebieden waar veel meldingen van overlast binnenkomen. De overlast zit met name in de hoeveelheid vuurwerk en het illegale vuurwerk. ,,Misschien moeten we inspelen op gedragsverandering, dat niet alles kan en mag, ondanks dat het een feestavond is”, meldt Henk Lindt, politiechef in Apeldoorn. Op de vraag waarin er geïnvesteerd moet worden zegt een 16-jarige Apeldoorner: ,,We moeten investeren in initiatieven die geweld tegen de politie verminderen.”
Centrale vuurwerkshow
Toen er werd gevraagd wat er met de centrale vuurwerkshow moet gebeuren stemde de meerderheid van de zaal voor een centrale vuurwerkshow met drones of lasers. Veel milieuvriendelijker volgens een groep Apeldoornse inwoners. Andere alternatieven voor een vuurwerkvrije zones zijn onder andere: een kampvuur in plaats van vuurwerk, buurtborrels, een muziekfeest of alleen siervuurwerk.
REACTIES