Wat is jouw Apeldoornse stemadvies: Hugo, Mona of Pieter?

Maandag 6 juli 2020

Door Peter Buijserd

Het landelijke CDA houdt een verkiezing onder de leden over wie de landelijke lijsttrekker wordt voor de verkiezingen van de Tweede Kamer volgend jaar. Er zijn drie kandidaten: vicepremier Hugo de Jonge, staatssecretaris Mona Keijzer en Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. De CDA leden mogen stemmen vanaf nu tot donderdag 9 juli 12.00 uur. Haalt geen kandidaat meer dan 50% + 1 stem, dan volgt een tweede stemronde tussen de 2 kandidaten met de meeste stemmen. Welk stemadvies geef jij aan de leden van het CDA Apeldoorn?

Hugo of Pieter

Over Mona ga ik het niet uitgebreid hebben, zij vertegenwoordigt vooral de regio waar ze vandaan komt en het klimaat waaruit ze voortkomt. Ze doet veel goede dingen, maar zet in mijn ogen geen vernieuwende koers uit binnen de partij. Een behoudende keuze. Bij de keuze tussen Hugo en Pieter gaat het om de dominante invloed van de Randstad versus de aanpak van onrecht en het belang van de rest van Nederland. Hugo is een prima kandidaat. Heeft veel ervaring opgedaan als bestuurder. Een veilige keuze dus. Maar wat gaat Hugo veranderen? Ik denk dat dit heel weinig is. Het beleid, de geur en de cultuur van wat nu in Den Haag is, kleeft aan hem. Den Haag heeft vooral oog voor de grote steden. Hugo is er zelf een product van. Er is meer in Nederland, veel meer. Het gaat bij de keuze tussen Hugo of Pieter om meer of minder invloed van gewone Nederlanders en de aanpak van hun problemen. Blijven we achter de gekte en de modegrillen van de grootstedelijkheid van de Randstad aanhollen of respecteren we het leven daarbuiten en de kwaliteiten van alle delen van het land.

Andere opstelling van de overheid

We zien hoe moeizaam veranderingen tot stand komen. Het dossier ‘Groningen’ loopt als bevroren stroop. Bij de Belastingdienst hebben ze geen kluis voor geld, maar voor dossiers van onvermogen, waarvan ze dan ook nog de sleutel zijn kwijtgeraakt. Klokkenluiders worden voor het leven begraven in onmin. Voor mij is het duidelijk. Wie verandering wil, die kiest voor Pieter. Niet omdat Pieter een gelikte jongen is, nee, omdat Pieter standvastig is in de aanpak van onrecht, waar dit ook is en wie dit ook overkomt. Hij sluit bondgenootschappen met politici van andere partijen die ook onrecht aanvechten. Nederland heeft zulke mensen nodig. Een stem voor Pieter is een stem voor verandering.

Gaat ook Apeldoorn pal achter Pieter staan?

Het zou een glashelder signaal aan ‘Den Haag’ zijn als Apeldoorn en de rest van Nederland massaal achter Pieter gaan staan. Niet om Hugo te diskwalificeren, maar om duidelijk te maken dat we verandering willen. Het is een keer genoeg geweest met het voortduren van onrecht in het hele land en de overheersende invloed van het dominante westen op de rest van Nederland.

Wat adviseer jij als Apeldoorner aan het CDA? Hugo, Mona of Pieter? Wat mij betreft gaan we de uitdaging aan. Geef als Apeldoorner de leden van CDA Apeldoorn jouw stemadvies. Een mooie gedachte, toch? En de rest van Nederland mag dat naar eigen inzicht ook doen. Tijd voor verandering? Er valt wat te kiezen!

Gebruik deze link voor jouw stemadvies: https://forms.gle/V8Gth6ztegvBvLZR7

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!