Weekboek College: Vuurwerkverbod?

Woensdag 12 januari 2011

Door Fred de Graaf

Ik begin dit Weekboek College met alle bloggers en volgers van ApeldoornDirect een goed en gezond 2011 toe te wensen. Het is ons vaste voornemen om u ook in 2011 deelgenoot te maken van sommige dilemma’s waar wij als gemeentebestuur mee te maken hebben. De sociale media stellen ons daartoe in staat en wij vinden het belangrijk om te weten hoe ú tegen bepaalde zaken aankijkt. Het afgelopen jaar heeft u veelvuldig én constructief gereageerd. Dat stimuleert ons om door te gaan met de Weekboeken.

Alle prima voornemens ten spijt, begon het nieuwe jaar met een flinke tegenvaller. Jeugdige Apeldoorners vonden het nodig om tijdens de jaarwisseling voor € 50.000 aan publieke eigendommen te vernielen, nog los van de overlast als gevolg hiervan. U heeft er over kunnen lezen. Voorlopige balans: 35 prullenbakken, 170 verkeersborden, 13 bushokjes, 2 kapotte afvalcontainers en meerdere gaten in het wegdek vanwege afgestoken vreugdevuren.

‘Maar  burgemeester, Apeldoorn is een grote stad, dit soort dingen gebeuren’, ik hoor het sommigen van u denken. Ik ben het daar niet mee eens. Want wat bezielt onze jongeren en waar zijn hun ouders? Het is werkelijk van de zotte; wij halen straatmeubilair weg, wij geven voorlichting, wij betalen een aftelfeest, maar toch weerhoudt dat sommige jongeren er niet van om andermans eigendommen te vernielen. € 50.000 is ook voor Apeldoorn veel geld. Het is uw geld en het gemeenschapsgeld dat nodig is voor het herstel van de schade kan nu niet in andere ontwikkelingen geïnvesteerd worden. Zullen wij de bushokken die dit jaar tijdens oud en nieuw vernield worden maar definitief weghalen? Wachten op het openbaar vervoer levert u dan soms een nat pak op. Met dank aan uw plaatsgenoten.

Het zit mij hoog, dat merkt u. En ik ben niet de enige burgemeester die deze uitwassen zat is. Mijn collega Wilma Verver van de gemeente Schiedam heeft eergisteren een pleidooi gehouden voor een landelijk vuurwerkverbod. Per gemeente zou er dan centraal een groot vuurwerk afgestoken kunnen worden door professionals. Het voorstel van Wilma Verver komt aan de orde tijdens de eerstvolgende vergadering van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. Ik hoor graag uw mening over een vuurwerkverbod voor particulieren. Of gaan wij ervoor zorgen dat er met oud en nieuw op een leuke manier geknald wordt?

Fred de Graaf, burgemeester van Apeldoorn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!