Weekboek college: De taal van de straat spreken om gehoord te worden?

Woensdag 15 december 2010

Door Fred de Graaf

Opgeblazen parkeerautomaten: € 6.500,–. In de brand gestoken speeltoestel: € 3.500,–, acht ingegooide Abri-ruiten: € 2.400,–, vernielde prullenbakken: € 5000,–, geknakte verkeersborden € 2.000,– …..…………..De jaarwisseling 2009-2010 heeft de gemeenschap vele tienduizenden euro’s gekost. Ik vind dat volstrekt onacceptabel. Wij halen daarom ook dit jaar alles uit de kast om de schade te beperken. De schoolbesturen hebben een brief gekregen om een oogje in het zeil te houden en hetzelfde geldt voor de wijk- en buurtraden. Politie en justitie zijn alert. En kerntakendiscussie of geen kerntakendiscussie: wij organiseren op 31 december aanstaande gewoon weer aftelfeest op het Marktplein. Omdat het nodig is.

Een onderdeel van onze ‘schadebeperkende’ campagne was de site hufterhunt. U heeft daar ongetwijfeld iets van mee gekregen. Via deze internetsite konden getuigen foto’s en films van onbehouwen gedrag uploaden. Vanwege een aantal smakeloze reacties hebben wij dit onderdeel van onze ‘schadebeperkende campagne’ moeten stopzetten. Daarbij kwam dat ook Justitie niet enthousiast was. Dit vanwege privacy overwegingen. Ook wil ik u best verklappen dat ik niet enthousiast was over de term hufterhunt. Ik vond het nog al plat. Tegelijkertijd stel ik vast dat het project met dank aan deze platte  typering volop de aandacht van de media wist te trekken.

Tegen deze achtergrond wil ik het volgende voorleggen:

Hoe ver mag je, hoever moet je als overheid gaan als het gaat om het voorkomen van schade aan openbare en particuliere eigendommen? Hoe kijkt u aan tegen het privacy aspect?  En moet de overheid nu echt qua taalgebruik afdalen tot het niveau van de straat om gehoord te worden?

Natuurlijk ben ik ook benieuwd welke ‘schadebeperkende’ ideeën er bij u leven. Wat kunnen wij met elkaar doen om de excessen rond de jaarwisseling een halt toe te roepen?

Fred de Graaf, burgemeester van Apeldoorn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!