Werken aan gelijke kansen

Zaterdag 29 april 2017

Door D66Apeldoorn

Herman Talstra/In de Wandelgangen/RTV Apeldoorn

Hoe zou jij het vinden als jij afgewezen werd, enkel en alleen omdat je een andere achtergrond of leeftijd hebt? Het blijkt dat werkgevers onbewust geneigd zijn om Jantje eerder uit te nodigen op gesprek dan Mustafa. Of een persoon van 55 minder snel aan te nemen dan iemand van 35. D66 heeft onlangs een motie ingediend over anoniem solliciteren met de bedoeling gelijke kansen te creëren. 

Waarom vindt D66 anoniem solliciteren belangrijk?

D66 vindt dat gelijke behandeling een grondrecht is en dat de gemeente het goede voorbeeld moet geven. Daarom heeft Haris Skalonjic een motie ingediend waarin hij het college verzoekt om ook bij de gemeente Apeldoorn het anoniem solliciteren in te voeren. Hij stelde: ,,iedere stap die ons dichter bij gelijke kansen brengt, is de moeite waard.”
Uit onderzoek blijkt dat nog steeds mensen worden beoordeeld op bijvoorbeeld hun afkomst, leeftijd, geslacht en/of achternaam, in plaats van hun kwaliteiten. Dit gebeurt vaak onbewust. Om grip te krijgen op de gevallen waarin dit gebeurt, hoe vaak dit gebeurt en waarom dit gebeurt wil D66 graag dat er naar het voorbeeld van Den Haag een pilot wordt gehouden met anoniem solliciteren.

Wat gebeurde er in Den Haag?

Steeds meer gemeenten starten een pilot met anoniem solliciteren, waaronder Den Haag. Tijdens de pilot in Den Haag is het aantal sollicitanten met een migratieachtergrond gestegen met 30 procent. Een aanzienlijk deel van deze sollicitanten heeft gereageerd op de vacatures omdat ze wisten dat de brief geanonimiseerd zou worden. De pilot in Den Haag bleek zo succesvol dat ze de werkwijze definitief hebben ingevoerd. Tilburg, Almere en Zwolle volgen het voorbeeld.

Wat heeft D66 gevraagd?

D66 heeft het college verzocht om voor de duur van minimaal een jaar een pilot te starten met anoniem solliciteren binnen de gemeente Apeldoorn. Ook heeft D66 gevraagd de uitkomst en opvolging daarvan met de gemeenteraad te delen.

De motie is helaas met 20 stemmen tegen en 19 voor verworpen. Wel zijn wij er trots op dat we de discussie over gelijke kansen in Apeldoorn een stap verder geholpen hebben. 

Klik hier voor de motie, of kijk hier naar de reactie van Haris Skalonjiç raadslid in Apeldoorn voor D66.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

ONDERWERPEN

D66

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!