Help de bevolking van Oekraïne

Wie wat bewaart, die heeft wat!

Donderdag 29 december 2016

Door D66Apeldoorn

Archief

Wie D66 Apeldoorn een beetje volgt, weet dat zij de zorg voor monumenten hoog in het vaandel heeft staan. Zo vroeg D66 in het verleden aandacht voor het budget voor gemeentelijke monumenten dat bijna op bleek te zijn, de status van het karakteristieke magazijngebouw van Talens en  is door de fractie bewerkstelligd dat ook karakteristieke panden buiten de beschermde rijks- en stadsgezichten aangewezen worden.  Daarnaast is door de fractie meermaals gehamerd op een integrale aanpak van onderhoud van kunst en monumenten in de openbare ruimte. Afgelopen donderdag stond de D66 schijnwerper gericht op de Oude Ambachtsschool.

Haven Centrum

De Oude Ambachtsschool maakt onderdeel uit van de behandeling van het nieuwe kader voor de inrichting van het gebied Haven Centrum. De ontwikkeling van dit gebied kent een lange historie. Nu er overeenstemming is bereikt over de plannen, werd de raad afgelopen donderdag om goedkeuring gevraagd. Door de bebouwing en inrichting van de openbare ruimte in Haven Centrum ontstaat een aantrekkelijk gebied waarbinnen wonen, werken en verblijven een plek krijgen.

Oude Ambachtsschool

Tijdens de behandeling van het nieuwe kader kwam ook de Oude Ambachtsschool in beeld. Wie kent het markante gebouw niet. Gelegen aan de Molenstraat-Centrum, hoek Stationsstraat, op de weg van het centrum naar het treinstation. De klok op het gebouw geeft aan of je de trein wel of niet haalt. Vroeger was hier het ROC Aventus gehuisvest en nog voor die tijd werden er ambachten bijgebracht, zoals timmerman of loodgieter. Later meer gericht op ambachten als bakker of kok en zelfs een kappersschool was hierin gehuisvest. Op dit moment is het gebouw een werkplaats voor een groep enthousiaste ondernemers onder de naam ’tot 2021′.

Beschermde Status

De Oude Ambachtsschool werd ook in de plannen voor het gebied Haven Centrum genoemd, maar bleek tot verbazing van de fractie geen beschermde status  te hebben. Dit terwijl het gebouw al in 1901 is opgericht en meer dan 100 jaar een bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling en het onderwijs van duizenden jongeren. Daarmee heeft het gebouw een onschatbare bijdrage geleverd aan de Apeldoornse geschiedenis. ,,Een beschermde status voorkomt dat dit unieke gebouw, inclusief zijn unieke kenmerken van binnen met zijn geschiedenis zomaar verdwijnt”, aldus Maarten van Vierssen, die de motie verdedigde tijdens de gemeenteraadsvergadering. Om die reden heeft D66 het college verzocht te onderzoeken op welke manier van bescherming passend is voor de Oude Ambachtsschool, waarbij tegelijkertijd de interne historische details behouden kunnen blijven.

De motie is met grote meerderheid aangenomen. De VVD stemde als enige partij tegen en gaf als onderbouwing  ,,dat projectontwikkelaars de ruimte moeten krijgen”.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over politiek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?