Winkelcentrum bij Omnisport, bent u blij?

Zaterdag 15 september 2012

Door StrangeArt

StrangeArt

 

Waar StrangeArt vandaag een mening over heeft

Als consument bent u blij, er is meer keus in winkelgenot, er komen weidewinkels van grote ketens, er is meer concurrentie. Maar, is het op lange termijn goed voor Apeldoorn? Er staat nu al beduidend meer winkelruimte te huur dan de frictieleegstand van 6%. In de toekomst zal deze leegstand door internet aankopen, teruglopende economische besteding en uiterst geringe bevolkingsgroei alleen maar toenemen. Leegstand van winkels is niet alleen economisch slecht maar ook sociaal slecht. Winkelstraten met veel lege panden worden onaantrekkelijk en verpauperen snel. Het centrum verliest dan de centrum functie als verblijfsplaats.

De verantwoordelijk wethouder (Kruithof) is niet bang voor neven effecten, letterlijk: “De Voorwaarts is er voor het doelgerichte winkelen; de binnenstad heeft een meer recreatieve functie.” Ook zegt hij: “Dat er behoefte aan is, blijkt uit het feit dat de ontwikkelaar 70% van de winkelruimte al heeft verhuurd.”

Eerst even die recreatieve functie van de binnenstad: Bij Omnisport worden leisurefuncties verwacht (leisure is doorbrengen van vrije tijd, horeca en andere tijdsverblijvende voorzieningen). Deze leisurefuncties zijn nodig om mensen naar de winkels te lokken. Vrije tijd kun je niet dubbel gebruiken, dus de koper die bij Omnisport is, blijft weg uit de “recreatieve” binnenstad.

Dat al 70 % is verhuurd, is leuk, maar niet toekomstbestendig. Ooit was bij de Woonboulevard 100 % verhuurd, op dit moment is de Woonboulevard een desolate plek. Een ander kritiekpunt is het veronachtzamen van de winkelfunctie in het centrum, B straten (voor de kleine en gevarieerde winkels) worden vergeten. De ontwikkeling van een belangrijke straat vanuit het station naar het centrum staat stil, winkels durven niet meer te investeren en er zijn “bombardementachtige” plekken.

Een volgend argument is de kapitaalinvestering die gedaan moet worden om een transferium aan te leggen en de Zutphensestraat te verbreden. Uit de nog te verschijnen zomernota zal blijken dat er flink bezuinigd wordt en dat de lasten voor de burger gaan stijgen. Geen moment dus om de schuldenlast te verhogen. Het bestemmingsplan van de wegenaanpassing moet nog door de gemeenteraad goedgekeurd worden. Raad: kies voor de zachte sector en geef het geld niet uit aan asfalt..

Terzijde: Ik kan me er psychologisch ook wel iets bij voorstellen. Iedere wethouder vindt het leuk om gebouwen neer te zetten. Hop, weer een nieuw icoon voor Apeldoorn erbij. Dat geeft een kick. Maar je moet ook blijven nadenken over de neveneffecten van al die nieuwbouw.

De foto: Aan dit type bedrijfsvoering(acupunctuur als wondermiddel middel tegen onvruchtbaarheid en gonorroe) is geen behoeft in de Hoofdstraat!

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

Omnisport

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?