StemWijzer Live: Zorg is een lokale keuze
Door Redactie
StemWijzer live stelt volgende week vrijdag, 9 maart, het thema ‘Zorg en Welzijn’ aan de orde. De partijen Christen Unie – PVDA – 50PLUS – Jezus Leeft, gaan met elkaar in debat onder leiding van chronisch zwevende kiezer Martijn de Frankrijker over de stelling ,,Zorg is een lokale keuze”. Kom luisteren en praat mee op vrijdag 9 maart om 11.00 uur in CODA-café. Let op, dit was 2 maart, maar is verschoven in verband met het overlijden van de jongste dochter van staatssecretaris en oud-wethouder Paul Blokhuis.
Stelling: ,,Zorg is een lokale keuze”
De grote vraag is: Gaat het goed met de zorg, waar liggen kansen en bedreigingen? Serieuze kwesties als bijvoorbeeld de participatiewet en de WMO. Hoe werkt het nu de uitvoering van de WMO nu bij de gemeente ligt. Worden we bedolven onder een deken van regels? En hebben we oog voor iedereen die zorg nodig heeft, of vallen er mensen tussen wal en schip? Denk aan mensen die afhankelijk zijn van vervoer. Is het voor alle spelers in de keten duidelijk wat zijn verantwoordelijkheden zijn, of zien ze door de bomen het bos niet meer?
Is de participatiewet goed voor het welzijn?
De rekenkamercommissie heeft stevige kritiek geuit op de participatiewet en de meningen van de klanten van het Activerium liegen er ook niet om. ,,Je trekt altijd aan het kortste eind” is de eufemistische titel van een onderzoek, en is een van de mildere uitspraken die erin te vinden zijn. Het onderzoek beschrijft een ecosysteem van wantrouwen, regels, ontmenselijking en frustratie. Aan zowel de kant van de gemeente, als, in grotere mate, de kant van de bijstandsgerechtigde. In de bijstand zitten is voor velen geen keuze. Het is een confrontatie, en zo wordt het volgens het Rekenkameronderzoek ervaren. Wat doen onze politieke partijen?
Veranderingen in de zorg
Door alle veranderende regels, is het voor zowel zorgverleners als zorgvragers een zorg of dat lukt. Tijdens een bijeenkomst van het burgerinitiatief Brotherwood, kwamen schrijnende voorvallen aan het licht. Een van de oorzaken is dat de veranderingen in de zorg van Rijk naar gemeente er nog al doorheen geduwd zijn. De gemeenten waren er nog niet klaar voor. Daarnaast spelen tegenstrijdige wet- en regelgeving, bureaucratie en onduidelijkheid over verantwoordelijkheden heel ingewikkeld geworden. Het lijkt een keuze tussen cliënten en centen.
Volg StemWijzer Live
Over de participatiewet en de veranderingen in de zorg binnen het thema ‘Zorg en Welzijn’ valt veel te zeggen. Geef jouw mening ook. Vrijdag 9 maart wordt duidelijk hoe de verschillende politieke partijen hierin staan. Kom naar het CODA-café of kijk live mee via onze Facebookpagina om 11.00 uur.
REACTIES