1-2’tje: Apeldoorn ligt toch in Drenthe

Donderdag 4 februari 2016

Door Peter Vroon

Amber de Wolde

Hoi Jook, 

Verleden week was ik in de Heineken Music Hall voor een concert en voor aanvang van het concert vroeg een jongen waar ik vandaan kwam. Ik zei met groot enthousiasme dat ik uit Apeldoorn kwam en de jongen keek me aan, fronste zijn wenkbrauwen en zei: ,,Dat ligt toch in Drenthe?” Ik reageerde: ,,Nee joh, in het midden van het land.” De alleraardigste jongen was nog niet eerder buiten Amsterdam geweest.

Ik merk dat wel vaker dat de Amsterdams georiënteerde mensen geen idee hebben wat er in de rechterflank van de randstad gebeurt. Alsof we een stel achterlijke provincialen zijn die het buskruit nog moeten uitvinden. Gelukkig is het tegendeel waar en hebben wij juist in Apeldoorn veel zaken die meetellen op de kaart in Nederland. 

Neem nou de Giro die hier van start gaat. Toch een beetje een overwinning dat zo een belangrijke wielerkoers ons stadse dorp aandoet. Neem de wandelvierdaagse en Het Loo. Neem de Apenheul en onze heerlijke bossen. Dat heeft Amsterdam niet. In Artis lopen de apen niet los en het Vondelpark is natuurlijk niet te vergelijken met onze bossen. Amsterdam mag dan het Grachtenconcert hebben, maar wij hebben het Kanaalconcert en het Drakenbootfestival. Ik zou voor geen geld willen ruilen met het zogenaamde turbulente Amsterdamse leven.

Kijk, in Apeldoorn kan je lokaal websites oprichten die over lokale helden gaan. Neem nou Püntig055.nl. De site waar alle schrijvers op 1 na ex-Apeldoorn Directers zijn.

Daar kun je nog glimlachen om de verhalen, omdat ze onze lokale helden beschrijven. Noem het maar digitaal creatief Apeldoorn. Ik ben trouwens benieuwd wanneer de makers zichzelf ’te kak’ gaan zetten.

Dat is nou zo leuk dat in Apeldoorn alles herkenbaar is.

Ik hou van dit dorp in al zijn mooie kleurschakeringen van mensen en culturen.

Liefs, Peter

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!