Help de bevolking van Oekraïne

1-2tje : de participatiemaatschappij kan mij de rug op

Donderdag 3 april 2014

Door Peter Vroon

Amber de Wolde


Hoi Jook,

Indrukwekkende acties voor Roparun. Wat goed dat jij en alle anderen dit weer voor elkaar krijgen. Daar kun je alleen maar eerbiedig een diepe buiging voor maken. Ik ben wel benieuwd hoe dit zich maatschappelijk verhoud. Immers als je kanker hebt gehad of bijvoorbeeld een zware diabeet bent dan ligt de kans op de loer dat mensen niet bereid zijn om daar rekening mee te houden. Mogelijk is dat bij jouw werk wel zo, maar ik vind dat in de zorg dit allemaal anders geregeld is.

Het hoge pakken en hakken gehalte van managers is tenslotte hoog te noemen. Ik werk zelf al jaren in de zorg en ik zie en merk dat dit wel erg is veranderd.  De sector waar ik in werk heeft een hele magere cao, sociale plannen ontbreken of zijn erg mager. Het is weer de tijd zoals we die eerder hebben gekend van de knecht en de baas. Knikken en anders kun je oprotten. Ik zeg het wel zwart wit maar zo bedoel ik het ook. In sommige delen van de zorg hoef je echt niet meer als fulltimer te gaan werken. Je merkt dat je dan niet genoeg vrije momenten overhoud.  In de ziekenhuiszorg is het nog redelijk goed geregeld maar de langdurige zorg is meer een soort uitknijpzorg geworden en niet alleen voor klanten maar ook voor medewerkers.

Maar Jook, ik zie al deze golfbewegingen en denk dan : dat heb ik al eerder mee gemaakt. De zogenaamde participatie maatschappij kan mij de rug op. Het is een manier van bezuinigen. Burgers als vrijwillige slaven de zorg in krijgen om te helpen.

Let maar op! De WMO ook hier in Apeldoorn gaat gevolgen krijgen. Positief maar ook negatief. Heerlijk als bedrijven straks maatschappelijk verantwoord de tekorten in de zorg mogen gaan opvullen. Immers dat staat goed op je CV als je maatschappelijk verantwoord bezig ben. Maar de echte werkers aan het bed die onderbetaald worden en zich de pleuris werken die worden nog steeds onderbetaald.

Zullen we dan toch maar Paul Blokhuis kiezen als President? Dan krijgen we een sociaal en empathische zorg. Gelukkig bestaan er ook nog echte mensen met een bestuurlijk gouden hart.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?