1-2tje: geen stress

Woensdag 12 september 2012

Door Joke de Wolde

Amber de Wolde

Hey Peter, wat een mooi, eerlijk stuk had je geschreven vorige week. Goed dat je je irritaties en frustraties hebt uitgesproken en dat het vriendschap dus niet in de weg staat. Het siert je. Zo’n vriendenclub hebben wij ook (hoewel er eigenlijk geen irritaties zijn), waar alles gezegd kan worden. En waarmee we weer ontzettend gezellig hebben gegeten bij onze herkansing op het terras aan het water.

En natuurlijk herken ik het, wat je zei, dat je verstand en je gevoel soms niet met elkaar matchen. Ik vertrouw daarbij eigenlijk altijd op mijn gevoel, maar inderdaad, heel soms is het beter om je verstand te gebruiken.

Vandaag staat in het teken van de landelijke verkiezingen. Op de diverse social media gonst het ervan. Ik facebookte gisteren dat ik niet ging stemmen, omdat ik niet wist op welke politicus of partij ik zou moeten stemmen, het woord lullo’s gebruikte ik daarbij. Nou, dat heeft wat los gemaakt. Ik kreeg regelmatig te horen dat ik gebruik moest maken van mijn stemrecht. En dat alles beter was dan geen stem uitbrengen. Ik heb geluisterd naar mijn criticasters en inderdaad mijn stem uitgebracht vandaag. Ik vond dat ze ook wel gelijk hadden, er is vroeger hard gevochten voor het stemrecht en de democratie. Daar mogen we dan ook dankbaar gebruik van maken. Verder ga ik niet in op de verkiezingen en de campagnes die gevoerd zijn. Laat ik het er maar op houden dat ik geen van allen geloof.

Vandaag stond Apeldoorn ook in het teken van de GGD-injecties. Kinderen van 6 en 9 jaar voor de reguliere injecties  (DKTP als ik me niet vergis, wat vergeet je dat gauw) en meisjes van rond de 13 voor injecties tegen baarmoederhalskanker. Ook mijn meisje van 13 mocht opdraven in de Mheenhal, die voor dat doel ter beschikking stond. Wat een fabriek en wat een massa kids die geinjecteerd moeten worden. Een hysterisch gedoe altijd. Ik ben er vanaf, gelukkig. Die stress hebben we gehad.

Over stress gesproken, wat kan stress rare dingen doen met mensen. Door echte stress kunnen mensen volledig iemand anders worden. Lieve, geinteresseerde mensen blijken ineens over een killer-mentaliteit te beschikken als het gaat om hun eigen hachje dat gevaar loopt, mensen die een probleem niet kunnen oplossen en de realiteit een beetje uit het oog verliezen. Ik zie het om me heen gebeuren, in verschillende situaties en verbaas me. En besluit nogmaals me niet te laten verleiden om zelf gestresst te raken over zaken waarop ik toch geen invloed heb. Relativeren en relaxen, is toch altijd de beste remedie.

Peet, ik had me voorgenomen met geen woord te reppen over de verkiezingen, te voorspelbaar. Helaas, niet gelukt. Niet erg ook, dan maar voorspelbaar. Een nieuwe week ligt voor ons, ben benieuwd wat die ons weer brengt en wat jij daar volgende week over te vertellen hebt. Ik zie je morgen bij het redactie-overleg!

Het 1-2tje is een rubriek waarin Apeldoorn Direct-fotografen Peter Vroon en Joke de Wolde met elkaar in gesprek gaan en zich hardop van alles afvragen over wat er in hun ogen nu werkelijk speelt in Apeldoorn. Wees zo vrij en praat hieronder gerust, doch op respectvolle toon mee met Peter en Joke.

Lees ook de vorige 1-2tjes:

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?