1-2tje: Leve de Koning(in)!

Donderdag 31 januari 2013

Door Joke de Wolde

Amber de Wolde

Hoi Peter,

Zo, de Koningin had iedereen mooi tuk met het moment v an afstand doen van de troon. Net als iedereen begint te denken dat ze het nog wel even volhoudt, besluit ze dat het tijd is voor een nieuwe generatie op de troon. Ik snap het wel, het is ook een keer mooi geweest als je 75 bent. Ieder ander gaat op z’n 65e al met pensioen. En zo’n Elisabeth van Engeland, hoe lang denkt die nog te blijven zitten? Is toch een volslagen aanfluiting als die Charles nog een keer de troon daar moet gaan bestijgen? Onze Koningin heeft haar werk gedaan, voor zover ik het kan beoordelen heeft ze het goed gedaan. Ze heeft wel wat drama’s moeten meemaken, zeg. Ja, ook wij, Apeldoorners, waren weer negatief in het nieuws met ons koninginnedagdrama. Dat raken we nooit meer kwijt.

Ik denk dat we met Willem-Alexander en Maxima een mooi, enthousiast en warm Koningspaar krijgen. Een nieuwe generatie, een nieuwe vorm van Koningschap in een veranderende maatschappij. Want dat die maatschappij verandert en razendsnel verhardt, is duidelijk. Alles gaat zoveel sneller, meningen zijn zo snel gevormd, net zoals oordelen, vooroordelen zo je wilt. Nuancering is soms ver te zoeken. Ik hoorde van een bekende van ons beiden, dat deze na uitlatingen op Facebook gewoon bedreigd is. Ook mijn dochter is onlangs bedreigd na uitlatingen van haar op Twitter. Ik vind het maar achterlijk allemaal. Een mens moet toch zijn of haar mening kunnen uiten? Of je het er nu mee eens bent of niet, normaal reageren lijkt niet meer mogelijk.

Je had het vorige week over cultuurvervlakking. Je zei dat cultuur niet ranzig oppervlakkig moet worden. Maar wat nou als de mensheid op zich ranzig oppervlakkig begint te worden? Ik heb mijn abonnement op de Stentor inderdaad opgezegd. Het nieuws dat ik er in las, was elke keer voor mij oud nieuws, dat ik op andere (digitale) media al had gelezen. En inderdaad, ik hoef niet iedere keer dezelfde koppen te zien. Ik mis wel een beetje het op de hoogte zijn van wat er in Apeldoorn allemaal gaat gebeuren, maar ook die informatie kan ik ergens anders wel krijgen.

Kortom, ik wens Willem-Alexander heel veel succes als Koning, in deze maatschappij, waarin zoveel zo snel anders wordt. Ik ben zeer benieuwd naar zijn invulling van deze functie!

Het 1-2tje is een rubriek waarin Apeldoorn Direct-fotografen Peter Vroon en Joke de Wolde met elkaar in gesprek gaan en zich hardop van alles afvragen over wat er in hun ogen nu werkelijk speelt in Apeldoorn. Wees zo vrij en praat hieronder gerust, doch op respectvolle toon mee met Peter en Joke.

Lees ook de vorige 1-2tjes:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!