16.666.666ste Nederlander is Homo

Maandag 14 februari 2011

Door Tom de Vries

Gekscherend wordt mij weleens de volgende vraag gesteld: “Hoe denk jij eigenlijk over het laatste nieuws?” – Als Apeldoorns tekstschrijver kom ik inderdaad regelmatig met ‘nieuws’ in aanraking. Wat het met mijn geestelijke gezondheid doet heb ik nooit bij stilgestaan. Misschien wil ik er ook gewoon niet teveel over nadenken. Wanneer je dan ook verwacht dat ik inhoudelijk wat ga schrijven over bovenstaand titel zit je in de verkeerde column. Zelf geef ik weinig om onderwerpen als “16.666.666ste Nederlander geboren” of “Homo gezocht in vacature”. Alles is namelijk zo overrated! Begrijp mij niet verkeerd, ik geniet intens van mijn werk, ware het niet dat je zoveel meer te weten komt. Onderwerpen die je tussen het boodschappen- en de afwas doen nimmer trotseert.

Zelf filosofeer ik er dan ook graag over, vragen die regelmatig de revue passeren zijn dan ook: waarom willen wij alles weten, moeten wij overal waar wij komen voorzien worden van de ‘highlights’… en wat is de oorzaak dat de mensheid en al zijn aardse rampen zoveel nieuws teweeg brengen?

Persoonlijk boeit het mij vrij weinig dat iemand Homo is, laat staan dat wij zogenaamd een 16.666.666-kindje mogen verwelkomen in Nederland, dit zonder enig grondig onderzoek in menig provincie, wijk noch straat. Kijk, zolang er mensen zijn bestaat er nieuws… WIJ (en ja, ‘wij’ tikte ik inderdaad met HOOFDletters, want het ‘wij-gevoel’ is immens in Nederland) zijn voorlopers van het vooruitzicht. Net als Jules Verne, schrijver van ‘De reis om de wereld in tachtig dagen’ willen wij altijd alles van tevoren weten.

Zoals Jezus ooit zijn discipelen had die continue vroegen; “Wat is er aan de hand, wat gaat er gebeuren!?” lijkt de wereld en zijn bevolking er niet echt op vooruit gegaan te zijn. Ook in Apeldoorn en omgeving creëeren wij mensen aan de lopende band nieuws, soms baanbreken, soms ook wereldnieuws, zoals Koninginnedag 2009. – Een schokkende gebeurtenis.

Met de komst van de mensheid kwam het nieuws, als een menselijke plaag omringde het ons. Complete kastelen, steden en dorpen gingen vaak ten onder aan de catastrofale gevolgen van roddels, ofwel nieuws. Later kwamen er ook onderwerpen als moord, (Poging tot-) doodslag, verkrachting en een ongeluk als thema aan bod. De mensheid leest- en hoort dit alles graag. – Mits het over eigen familie gaat.

Wanneer men mij wederom eenzelfde vraag weet te stellen geef ik het volgend antwoord; “Zolang jij je er prettig bij voelt heb ik geen problemen met het nieuws”. Och, misschien ben ik ook maar gewoon een nuchtere Apeldoorner.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!