Aan vrijwilligerswerk ‘proeven’ tijdens ‘proeverij’

Zondag 17 september 2017

Door Redactie

Vrijwilligerswerk. Veel Apeldoorn doen het, bijvoorbeeld naast hun baan (als hobby) of om een uitkering te behouden. Maar waar kan je eigenlijk allemaal vrijwilligerswerk doen? Dat inzicht krijg je tijdens de ‘Proeverij Vrijwilligerswerk’ die op woensdag 20 september gehouden wordt in en rondom CODA en Gigant.

Ruim 65 organisaties doen mee aan de proeverij, die georganiseerd wordt door Apeldoorn Pakt Aan, het platform Ertoe Doen, het platform coördinatoren vrijwilligerswerk in Apeldoorn en de Sportraad. ,,We weten dat veel organisaties, verenigingen en stichtingen niet kunnen bestaan zonder vrijwilligers”, legt Dikky Jongman uit. ,,Deze organisaties zijn steeds op zoek naar nieuwe vrijwilligers. De Proeverij Vrijwilligerswerk zorgt ervoor dat organisaties die op zoek zijn naar vrijwilligers, zich op een speelse en een laagdrempelige manier, persoonlijk en via sociale media uitingen kunnen presenteren. Op deze manier laten zij zien wie ze zijn, wat ze te bieden hebben.” Ze geeft aan dat ze met de proeverij aan de (toekomstige) vrijwilligers uit Apeldoorn willen laten zien dat er altijd wel een organisatie is die heel goed bij je past. ,,We laten ze ‘proeven’ van de mogelijkheden die er zijn. Wie je ook bent, in welke levensfase je ook verkeert, wat je talent ook is: er is altijd iets wat bij je past. Bovendien is vrijwilligerswerk doen heel leuk, leer je nieuwe dingen, geeft je een goed gevoel, je helpt een ander en het is goed voor de maatschappij.”

Bowls

Een van de organisaties die op de ‘proeverij’ staat is de Bowlsclub Apeldoorn. Piet Mantel: ,,Wij spelen 9 maanden per jaar indoor in de WSV sporthal aan De Voorwaarts. De uitnodiging die wij kregen om aan de proeverij deel te nemen, hebben wij met plezier aangenomen om zo weer extra bekendheid aan bowls te geven.” Hij vertelt dat ze eigenlijk altijd op zoek zijn naar nieuwe vrijwilligers. ,,Omdat onbekend onbemind maakt, is dit weer een kans om daar iets aan te doen. Wij zoeken bijvoorbeeld op dit moment een persoon die ons secretariaat wil invullen en het liefst ook lid wordt en daarnaast zoeken wij mogelijkheden om ons te ondersteunen in het gereed maken van de sporthal. Wij rollen 2 keer per week 9 matten uit van 4 meter breed en 30 met er lang wat fysiek een aardige belasting is voor mensen van circa 70 jaar. Bijna al het werk wat gedaan wordt, wordt door de eigen leden gedaan, maar daar komt een keer een eind aan vanwege de fysieke belasting als er geen nieuwe, jongere leden bij komen. Dus naamsbekendheid is voor ons heel belangrijk.”

Ritchie

Ook de stichting Eye for Others is te vinden op de proeverij. De stichting werkt in Ritchie in Zuid-Afrika. ,,Ritchie is een klein dorpje in de Noordkaap waar veel armoede is”, vertelt Antoinette Knapen. ,,Wij nemen vrijwilligersgroepen en studenten mee hierheen om samen met de gemeenschap te werken. Ons doel is om een kind verder te helpen en te leren dat het zijn/haar eigen keuzes mag maken. Wij doen mee om vrijwiiligers te werven die mee willen naar Zuid-Afrika tijdens een projectreis van bijna 3 weken: 1 reis in de zomervakantie en 1 reis in de herfstvakantie.
Daarnaast kunnen we vrijwilligers gebruiken in Nederland die helpen met acties bedenken en uitvoeren en PR taken. Algemene ondersteuning van de BackOffice.”

Het is voor de stichting lastig om vrijwilligers te vinden, licht ze toe. ,,Omdat je hierin tijd moet investeren. Doordat we met regelmaat in Zuid-Afrika aan het werk zijn is het van belang om een goede achterban in Apeldoorn te hebben. We hebben zo’n 10 vaste vrijwilligers en jaarlijks komen er daar zo’n 30 á 40 bij. We hopen op enthousiaste mensen die of ons in Apeldoorn willen helpen of meegaan met een projectreis.”

Jaarlijks

Dikky vertelt dat er vanaf dit jaar 3 jaar lang jaarlijks een groter evenement georganiseerd zal gaan worden. ,,Voor 2018 zal waarschijnlijk deskundigheidsbevordering van vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties centraal staan. Wat is er nodig om het vrijwilligerswerk succesvoller, leuker, en interessanter te maken? Denk daarbij aan workshops, trainingen en (persoonlijk) advies.”

Tijdens de ‘proeverij’ zijn organisaties aanwezig uit allerlei sectoren: zorg, welzijn, sport, religie en spiritualiteit, natuur, milieu en dieren, onderwijs en diversen. Er is van alles te zien: van dierenambulance tot de Stadsakkers en van organisaties die met een zorgrobot werken tot elektrische duofietsen. Verder is Apeldoorn Pakt Aan aanwezig met de digitale vacaturebank. ApeldoornDirect plaatst wekelijks de Vrijwilligersvacature van Apeldoorn Pakt Aan waarin vrijwilligers gevraagd worden bij een instelling, stichting, vereniging of bedrijf.
De kinderen thuislaten hoeft niet: er is voor hen tussen 16 en 17.30 uur een workshop, gebaseerd op de tentoonstelling Paper Art van CODA.

De Proeverij Vrijwilligerswerk is dus op woensdag 20 september in en rondom CODA en Gigant. Het evenement is vrij toegankelijk en iedereen is dan ook welkom om van 16 tot 20 uur binnen te lopen. Apeldoorners die al vrijwilliger zijn, mogen ook komen. De organisatie raadt hen aan om familie, vrienden en buren mee te nemen, zodat zij kunnen zien wat vrijwilligerswerk kan bieden. Bekijk ook de website van het evenement, www.proeverijapeldoorn.nl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!