Actie voor behoud concierge

Zaterdag 26 maart 2011

Door Ingeborg

Een bezorgde ouder van openbare basisschool Het Gilde, onderdeel van onderwijskoepel Leerplein055, is een handtekeningenactie gestart via reddeconcierges.petities.nl In Apeldoorn dreigen namelijk de zogeheten ID-banen te verdwijnen. Een belangrijk deel van deze banen bestaat uit de functie van conciërges. Maandag 28 maart bezoekt Tweede Kamerlid Metin Celik van de PvdA basisschool Het Gilde in De Maten en neemt de handtekeningen  in ontvangst. Hij wil zich laten informeren over de situatie die in Apeldoorn is ontstaan.
Conciërges zijn een onmisbare factor in het (basis-)onderwijs. Ze zorgen voor een grote mate van veiligheid (EHBO, BHV, calamiteiten), ondersteunen de leerkrachten en de directeur  en verzorgen het onderhoud aan het schoolgebouw. Daarnaast houden ze ook toezicht op de entree van de school. Zeker in de huidige maatschappij is dit van groot belang.
Op dit moment zijn 16 ID’ers werkzaam op de scholen van Leerplein055. In het verleden heeft Leerplein055 al een aantal ID-banen omgezet in reguliere conciergefuncties. Dat is gebeurd in overleg met de Gemeente Apeldoorn; de gemeente heeft toen de intentie uitgesproken dat de overgebleven ID’ers konden blijven. Die intentie wordt door de gemeente nu niet waargemaakt. Leerplein055  heeft op dit moment, ook door de bezuinigingen op het ondewijs, geen budget meer beschikbaar om nog meer ID-banen om te zetten in reguliere banen.
Leerplein055 voelt zich gesteund door de actie van de bezorgde ouder van Het Gilde. De voorgenomen bezuinigingen van de gemeente Apeldoorn op deze belangrijke functie binnen het onderwijs is zeer ongewenst. Veel ID-baan medewerkers werken met een arbeidshandicap en hebben weinig kans om in het reguliere arbeidsproces een plek te vinden. Het huidige voorstel van burgermeester en wethouders vertraagt slechts het besluit om met de gesubsidieerde banen te stoppen en biedt geen goede oplossing voor de problemen die gaan ontstaan bij het verdwijnen van de conciërges.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!