‘Alles zelf maken is zoveel lekkerder’

Vrijdag 21 april 2017

Door Redactie

Van wildplukken haar beroep maken. Dat is de 43-jarige Mirjam met de paplepel ingegoten. Met alle informatie over de natuur, maakt Mirjam alles wat ze kan zelf en vermijdt ze de supermarkten. Hoe je dat doet en toch allemaal lekker eten kunt maken? Dat vertelt ze tijdens een workshop op zaterdag 13 mei.

Vanaf haar vijfde levensjaar trekt Mirjam al mensen de natuur in om ze erover te vertellen. Volgens haar vader heeft ze dit altijd al gedaan en was ze altijd al fantasierijk bezig met het oogsten uit de natuur. De natuur was haar vriend, omdat ze enigs kind was en in de natuur woonde, was ze altijd met en in de natuur bezig. ,,We gingen vroeger altijd cantharellen en paddestoelen zoeken en dan namen we een pan mee het bos in en gingen toen al echt buitenkoken. Ik had altijd mijn boekjes mee, waarin ik alle informatie opzocht over de verschillende plantjes die ik vond. Ik vertelde mensen altijd over de natuur. Ook al studeerde ik edelmetalen, toch was ik veel meer met de natuur bezig.” Mirjam maakt al 20 jaar lang haar eigen likeuren, geuren, tandpasta en al haar cosmetica producenten, als het maar natuurlijk is. Alles wat te eten is uit de natuur verwerkt ze in de recepten die ze maakt.

Anno 2017 wordt biologisch leven een steeds meer belangrijke factor. Mirjam dacht dat ze altijd een geitenwollensokkentype was, maar er bleek veel vraag te zijn naar haar manier van leven. Zelf heeft ze zich ook aangepast en heeft Facebook genomen. Op haar pagina laat ze zien wat ze heeft geoogst en op welke manier ze de ingrediënten heeft verwerkt. Ze kreeg ontzettend veel likes en deelt nu haar oogsten, verwerkingsmanieren met anderen.

Ze heeft niet heel veel tijd voor social media, omdat ze heel veel in de natuur is om te oogsten. ,,Ik moet heel veel kijken en opletten wat er groeit. Ik leg elk jaar mijn eigen verse huisapotheek aan voor kruiden. Heel veel mensen doen wat ik doen maar bestellen hun kruiden. Ik haal de kruiden echt uit mijn eigen tuin. Ik maak echt alles zelf, jam, sappen, ijs en bak mijn eigen brood. Ik ben minstens elke dag 12 uur aan het werk. Oogsten, voorraad aanmaken en verwerken.”

Vorig jaar is Mirjam haar eerste cursus gaan geven op een landgoed in Italië. Ze vond het heerlijk om te zien dat mensen haar manier van leven kunnen aansprak en haar manier van leven willen overnemen. Sindsdien is ze cursussen gaan geven. In haar cursussen deelt ze kennis over de basisregels van wildplukken en over de wetgeving hiervan. Ze wil vooral meegeven dat je wildplukken niet in 1 of 2 jaar leert. Je moet het echt stapje voor stapje uitbreiden. ,,Ik begin altijd met mensen de veilige families te leren kennen en ik waarschuw ze voor de gevaarlijke families. Ook moeten mensen hun gebied kennen, wordt er gespoten of is het vroeger een stortplaats geweest, dat zijn belangrijke dingen die je moet weten.

Het meest bijzondere wat Mirjam ooit heeft geplukt is de gulden sleutelbloem, primula. In Nederland komt deze bloem heel weinig voor en is beschermd, maar in de Ardennen zie je de bloem veelzijdig en is die niet beschermd. Ook heeft ze laatst een zeldzaam peperbloem boompje in de bloem gezien, deze heeft ze natuurlijk laten staan. ,,Mensen waarschuwden mij vroeger ‘Pas je wel op’ en tegenwoordig stoppen mensen voor mij en vragen wat ik aan het plukken ben.” De tijden worden anders en mensen worden bewuster van hun manier van leven en komen erachter dat het voedsel in de supermarkt niet altijd meer eerlijk is of klopt.

Zou jij graag met Mirjam willen wildplukken en met de ingrediënten die je hebt gevonden gaan buitenkoken? Geef je dan snel op voor de workshop die ze geeft op zaterdag 13 mei om 10.oo uur via info@buitenkokers.nl,,Want”, concludeert Mirjam. ,,Alles zelf maken is zoveel lekkerder.”

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?