Allure

Woensdag 2 november 2016

Door Carla van Vliet

Carla van Vliet

‘Dan was ik de prinses en jij de koniejin!’. Het bijbehorende paleis was een tent onder de eettafel. Het favoriete spel van kinderen en het favoriete onderwerp van kinderboeken. Koningen, koninginnen, prinsessen en paleizen. Hoe komt dat toch? Wat maakt het zo magisch, zo aantrekkelijk? Komt het door het ongrijpbare, het onbereikbare, het romantische? Bij het stijgen der jaren ontdek je wel dat er niets romantisch is aan die glazen kooi, dat het helemaal niet aantrekkelijk is als al je onderdanen constant een mening over je hebben en dat de helft daarvan ook nog eens een heel andere mening heeft. Wat overblijft is de buitenkant, de allure, de deftige uitstraling, de verblinding door klatergoud. Waarom anders blijft het Paleis het Loo zo goed bezocht? Ongegeneerd rondneuzen in de woonvertrekken, de eetkamers, de jachtkamers tot de slaapkamers aan toe. Blokker en Ikea in geen velden of wegen te vinden. Eindeloos foto’s maken zodat er zelfs in Japan afbeeldingen te vinden zijn.

Ga je na het Paleisbezoek nog even de stad Apeldoorn in dan tref je daar ook diverse onderwerpen van allure aan. Bedenk daarbij dat deze stad ook nog eens in een schitterende omgeving ligt. Dan heb je wel alle juiste ingrediënten om er te willen wonen. Zo’n zeven maanden geleden namen wij de stap van uit de Randstad. Of het ons brengt wat we voor ogen hadden? Via deze blog houd ik je graag op de hoogte.

Dan begint het grote wennen. Het valt me direct op dat het ‘Koninklijke’ en ‘Paleis het Loo’ behoorlijk ver is doorgevoerd. Ik heb ontdekt dat je bij Hotel het Loo echt heerlijk kunt eten. Tijdens een wandeling  door de statige Loolaan kan ik mij voorstellen dat een Koninklijke voorvader hier met een koets doorheen schommelde. Het altijd groene park met zijn oeroude bomen, omgeven door prachtige woningen en waar elke zondag een optreden in de antieke muziektent wordt verzorgd, heet Oranjepark. Een brug over het Apeldoorns kanaal noemt men De Freule. Wat een allure hè! Zelfs de kringloopwinkel heet hier Prins. De naam Kleine prins van het kinderdagverblijf komt hierdoor opeens wat vreemd over.

Het meest bijzondere is wel dat er in het Gelre ziekenhuis een MDL-arts werkt met de naam De Koning. Dan kan het dus voorkomen dat je een behoorlijk vreemd gesprek krijgt tijdens een belafspraak.

  • Goedemorgen, met De Koning!
  • Goedemorgen…eh..dokter…majesteit?
  • Tja, ik heb een blik geworpen in uw ingeleverde ‘drukwerk’ ….

Hoe deftig deze Koning ook spreekt, opeens is de allure wel heel ver te zoeken.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Oranjepark Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!