Stage in de Stad: Een stap naar herstel bij Korak

Donderdag 7 november 2024

Door Kevin van Es

Tijdens mijn verschillende ‘Stage in de Stad’s’ ben ik langs ruim 20 locaties geweest die één ding gemeen hebben: ze dragen een steentje (of steen) bij aan een mooier Apeldoorn. Na een gezellige ochtend met de marktmeester en een super leerzame middag bij Het Oude Kantongerecht neem ik deze week een kijkje achter de (open) deuren van Korak, een herstelacademie

Samen met drie belangrijke leden van het team – coördinator Willeke Keyman, peer supporter Virginia en administratief medewerker Aafke – ontdek ik wat Korak zo bijzonder maakt.

Bij binnenkomst tuur ik de eerste paar seconden glazig de ruimte in: zo moeten mensen zich voelen die voor het eerst de redactie van Apeldoorn Direct op lopen. Gelukkig word ik al snel hartelijk ontvangen door Aafke: “Kom verder!” Het valt op dat de deelnemers die het pand betreden hun voornaam opschrijven. “Administratie voor de gemeente,” luidt de reden.

Aan tafel zitten een aantal vaste gezichten bij Korak. Met een kop koffie of thee in de hand kletsen we over wat de organisatie allemaal doet en waarom ze bij de herstelacademie rondlopen. De variaties (zoals ze uitdagingen bij Korak noemen) lopen uiteen: van onzekerheid tot psychisch ongemak. 

Ervaring en passie

“Herstellen doe je zelf, maar je hoeft het niet alleen te doen.” Dit motto van Willeke Keyman vormt de kern van haar werk. Met een rijke achtergrond in zowel het bedrijfsleven als het sociaal domein, brengt Willeke een unieke mix van ervaring en passie naar Korak. “Het was geen gepland pad, maar ik ben erin gegleden en ben daar dankbaar voor,” vertelt ze. Haar overstap van commerciële functies naar de sociaal-maatschappelijke sector gaf haar de innerlijke voldoening die ze zocht.

Bij Korak draait alles om persoonlijke ontwikkeling en zelfregie. Willeke benadrukt dat Korak geen standaard opvang- of behandelingscentrum is, maar een veilige plek waar mensen kunnen werken aan hun eigen herstel. “Herstel is persoonlijk, iedereen bepaalt dat voor zichzelf,” legt ze uit. De organisatie biedt diverse trainingen aan op het gebied van vitaliteit, cognitieve ontwikkeling, creativiteit en spiritualiteit, zodat iedereen zichzelf kan ontwikkelen op een manier die bij hem of haar past.

Kracht van de peersupporters

Alle peersupporters zijn ex-deelnemers. Zo beschikken alle leden van het team over de nodige ervaringsdeskundigheid. Een van de peer supporters, Virginia (of zoals de groep haar noemt: Giny), is bereid om mij meer te vertellen over wat Korak voor haar betekent heeft. Vier jaar geleden kwam ze voor het eerst bij Korak binnen via Vivens, na een verleden van verslaving en een gevoel van isolatie. “De sfeer bij Korak bleek totaal anders te zijn dan bij andere zorginstellingen,” vertelt ze. De open en vriendelijke omgeving gaf Giny direct een ‘gevoel van welkom’. Vandaag de dag is Virginia niet alleen een vaste steunpilaar binnen Korak, maar ook een peersupporter die anderen helpt hun zelfredzaamheid te versterken.

“Je wordt hier in je eigen kracht gezet,” aldus Virginia. Bij Korak wordt er veel aandacht besteed aan individuele behoeften, wat volgens de opgewekte dame het verschil maakt ten opzichte van andere hulporganisaties. De veelzijdige workshops, zoals ademhalingstrainingen, hebben een grote impact gehad op haar eigen herstelproces. “Het voelde echt dat mijn trauma’s loskwamen. Het was intens, maar ook helend,” deelt ze. Virginia’s empathische en nieuwsgierige aard zorgt ervoor dat mensen zich gezien en gewaardeerd voelen, iets wat zij zelf vroeger miste.

Achter de schermen

Naast de ondersteuning voor de gasten speelt Aafke, administratief medewerker bij Korak, een cruciale rol in het soepel laten verlopen van de online-zaken. Sinds mei onderdeel van het team, zorgt Aafke ervoor dat de website up-to-date blijft, de agenda wordt beheerd en de communicatie via social media stroomt. “De trainingen die je op onze website ziet, heb ik er hoogstwaarschijnlijk opgezet,” legt ze uit. 

Haar werk gaat echter verder dan administratie; ze creëert flyers, beheert bezoekerslijsten en verzorgt wekelijkse LinkedIn-posts om de zichtbaarheid van Korak te vergroten. Zoals deze post over mijn bezoek aan het team!

Ook in Heerde

Korak Apeldoorn werkt nauw samen met lokale bedrijven, instanties en overheden. In 2023 ontving de herstelacademie meer dan 8000 bezoekers en werden er zo’n 30 tot 35 trainingen per week aangeboden. De uitbreiding naar Heerde, met een satellietlocatie, is een voorbeeld van de groeiambities van Korak. “We hopen dat er in Nederland meer plekken komen zoals deze. Er zijn veel mooie initiatieven, maar dit is echt een gouden plek voor de mensen die hier komen,” zegt Willeke.

We gaan vandaag met z’n allen lunchen, door de ochtend heen loopt het vol in het pand aan het Jean Monnetpark. “Tegen een kleine bijdrage is het iedere woensdag mogelijk om hier te lunchen.” Op het menu staat brood met gebakken ei. Kok Martha vraagt de groep om kort stil te zijn: “Iedereen die het wil kan een moment voor zichzelf nemen.” Een aantal deelnemers vouwt de handen in elkaar en buigt hun hoofd richting het bord.

Gemeenschap van herstel

De kracht van Korak zit in de gemeenschap die is ontstaan, mede dankzij de inzet van peer supporters zoals Virginia. Voor iedereen die zich wil ontwikkelen, ongeacht de persoonlijke uitdagingen, biedt Korak een plek waar men kan groeien en zijn of haar eigen pad kan bewandelen. Of het nu gaat om het vinden van passend werk, het deelnemen aan een training of gewoon het ontmoeten van nieuwe mensen, Korak Apeldoorn is een baken van hoop en ondersteuning in de stad.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!