Apeldoorn stemt: de meningen zijn verdeeld

Vrijdag 17 november 2023

Door Kevin van Es

De straten hangen vol met verkiezingsposters, op tv gaat het over niets anders dan politiek en de online stemwijzers draaien overuren: de verkiezingen staan voor de deur! Woensdag 22 november loopt Nederland massaal naar het stembureau, maar gaan mensen in de Apeldoornse binnenstad ook stemmen?

Nadat het kabinet is gevallen, worden de verkiezingen op een ander tijdstip in het jaar gehouden dan normaal. Dit is in 2023 de tweede keer dat burgers hun stem kunnen uitbrengen, na de Provinciale verkiezingen eerder. Wat vinden de mensen uit Apeldoorn? Op wie gaan zij stemmen? Wij vroegen het de mensen op straat!

Wat vindt Apeldoorn?

Apeldoorn is helemaal klaar voor de verkiezingen, op verschillende plekken hangen bordjes en posters van verschillende partijen. Bjorn is net 18 en mag dus voor het eerst zijn stem uitbrengen, de geboren Apeldoorner is er nog niet helemaal uit: “Ik vind het prima hoe het nu is, voor mij mag het wel zo blijven. Ik blijf centraal, maar vanuit huis wordt VVD aangeraden.” Op wie Bjorn niet gaat stemmen weet hij wel: ‘’Als ik op Thierry Baudet stem word ik onterft”.

Joop, een echte Apeldoorner, laat niet veel los over zijn stemgedrag. “Ik houd het liever voor mezelf, ik zie het als iets privé.” Interesse in politiek heeft de man wel: ‘’Ik heb drie stemwijzers gemaakt waarvan twee keer dezelfde partij op één stond en een keer op de tweede plaats, daaruit heb ik mijn keuze gemaakt.” Vanwege de groene jas van Rob vraag ik hem of hij op GroenLinks of D66 stemt. ‘’Absoluut niet, ik stem rechts,” antwoordt de man.

Goed voorbereid

Marit en Dion maken een wandeling door de binnenstad. Het duo vindt politiek zeker interessant, valt op uit de antwoorden. Marit heeft ter voorbereiding een stemwijzer gemaakt; bij Dion ligt dit anders: “Ik heb mij er niet zo in verdiept als zij.” Wel weet de jongen waar zijn stem naartoe gaat. “Ik heb getwijfeld tussen JA 21 en Volt. Volt neigt iets meer naar de rechterkant. Ik ben het wel eens met de standpunten over vooral kernenergie en dat soort dingen,” vertelt Dion. Ook voor Marit staat de keuze vast: “Ik stem op Volt, omdat ik het met alle standpunten eens ben.”

Zoals je merkt lopen de meningen van mensen op straat aardig uit elkaar, wat leidt tot een interessante verkiezing.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!