Angst voor vluchtelingen?

Maandag 18 januari 2016

Door Redactie

Terwijl ik dit schrijf is de demonstratie van Pegida nog niet geweest. Die is voor aanstaande zondag aangekondigd. Wanneer u dit leest, is ze achter de rug. In de media is er al veel aandacht aan gegeven. Van alle kanten kun je horen (of lezen) dat Pegida verkeerde ideeën heeft. Dat is vast wel waar. Het essentiële punt is echter dat demonstreren niet het alleenrecht is van mensen met de juiste gedachten. In dat geval zou er heel weinig gedemonstreerd worden. Daarom heeft de Apeldoornse burgemeester in mijn ogen terecht besloten dat deze demonstratie mag doorgaan.

Pegida maakt zich zorgen over het aantal vluchtelingen, mede vanwege de islamitische achtergrond van velen. Na de gebeurtenissen in Keulen is die angst zeker niet minder geworden. De vraag mag echter wel gesteld worden waarom onze samenleving toch zo bang is. Welke reden hebben we daarvoor? Waarschijnlijk is onze samenleving nog nooit zo veilig geweest als nu. Alle immigranten die wij in West-Europa vanaf ongeveer 1960 hebben ontvangen, met alle verschillen die er zijn tussen de nieuwe en de oude inwoners van onze landen, hebben daaraan niets veranderd. Daarmee wil ik niet beweren dat alles probleemloos verloopt. Dat is eenvoudig niet waar. Het is echter wel waar, dat die angstige houding te weinig rekent met feiten. Sinds het geloof in God en de verwachting van een leven na de dood steeds minder is geworden, is de concentratie op het leven hier en nu toegenomen. Als het graf het einde is voor iedereen, is het zaak om de dood zo lang mogelijk uit te stellen.

Daarbij komt nog een ander punt. Omdat veel mensen geen sterke overtuiging meer hebben, worden ze bang voor anderen die dat wel hebben. Veel vluchtelingen zijn moslims. Ze vluchten naar West-Europa, niet naar Saoedi-Arabië. Natuurlijk niet. Wanneer wij nog konden kiezen, zouden we dat evenmin doen. Wie wil daar nu heen zolang er nog alternatieven zijn? Jordanië, Libanon en Turkije doen royaal hun deel. En nu komen de vluchtelingen massaal naar ons toe. Ze begrijpen uit de media dat het leven hier goed is. Dat begrijpen ze beter dan wijzelf doen. Ik beweer niet dat wij onbeperkt mensen kunnen ontvangen. Natuurlijk niet. Massale immigratie geeft grote problemen. Maar als mensen hierheen komen, omdat ze denken dat het hier goed is, mogen wij daarmee blij zijn. En we mogen onze gasten ook duidelijk maken wat onze regels zijn. Het feit dat ze graag naar ons toe komen, heeft ook met die regels te maken, ook al beseffen vluchtelingen dat misschien niet. Wij hebben hier onze eigen regels en die gelden voor iedereen: van vrouwen blijf je af, iedereen is vrij zijn godsdienst te belijden en je treitert mensen niet weg vanwege hun seksuele geaardheid. Nederland en de andere landen in West-Europa zijn gevormd door het christelijk geloof. Christenen geloven dat God de wereld regeert en dat er na de dood een eeuwig leven is voor wie Hem liefhebben. Met dat geloof kun je gastvrij zijn, zonder de ogen te sluiten voor de gevaren van de islam, want die zijn er beslist wel. Het blijft beter om onze gasten duidelijk te maken waarom onze samenleving beter is dan de maatschappij die zij ontvluchtten, maar dan moet je verder kunnen komen dan onze welvaart en de gedachte dat alles moet kunnen.

Roelof Veen, raadslid

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!