Apeldoorn, eigentijdse hoofdstad van Oost-Nederland?

Vrijdag 28 mei 2010

Door Robert van Vliet

Afgelopen dinsdag 25 mei vond een boeiende avond plaats in het ACEC gebouw in het kader van Citymarketing Apeldoorn. Na de opening door wethouder Blokhuis meldde hij dat na de vorige avond in november 2009 er vijf kernwaarden van Apeldoorn zijn vastgesteld. Dit zijn: Groen, Ontspannen, Actief, Allure en Eigentijds. Heel herkenbaar als je weet dat twee van de kernwaarden in voormalige slogans van Apeldoorn hebben gestaan. “Apeldoorn, stad in het groen” en Apeldoorn, stad met allure”. Ontspannen en Actief kan ik ook wel plaatsen, maar Eigentijds is wel een heel vaag begrip. Wellicht kan enige uitleg nog helpen, maar voorlopig mag deze kernwaarde wat mij betreft afvallen.
Daarnaast werden een aantal nieuwe projecten toegelicht, zoals het ‘Jonge Vlucht’, om uitgestudeerde jongeren naar Apeldoorn terug te halen. Maar ook ‘Made in Apeldoorn’ en het Omnisport die wil inspelen op grote evenementen in Apeldoorn. Roots in the Woods werd als het nieuwe herfstevent in oktober gepresenteerd door Guido de Vries. Serieuze projecten dus die nader moeten worden uitgewerkt, maar die ook nog steun zoeken van enthousiastelingen.
Vervolgens waren er vijf pitches die 1.000 euro konden winnen ter stimulering. Winnaar werd uiteindelijk ‘Apeldoorn fietsstad’ die eigenlijk ook wel het beste bij de kernwaarden Apeldoorn aansloot. Interessant was de pitch van Bouke Zonneveld die pleitte voor een eigen Apeldoornse luchtballon als marketinginstrument.
De avond werd afgesloten door Wilco de Jong, directeur van het Veluws bureau voor Toerisme die vond dat Apeldoorn zich als hoofdstad van de Veluwe zou moeten profileren.
Een fascinerende stelling, alleen stel ik vast dat het stedelijk gebied van Apeldoorn niet OP de Veluwe ligt, maar er tegen aan. De dorpen, als onderdeel van de gemeente Apeldoorn, liggen natuurlijk wel op de Veluwe, maar die willen niets van Apeldoorn weten. Kijk bijvoorbeeld naar de profilering van de menwedstrijden in Beekbergen en de trainingsaccommodatie van het Nederlands Elftal in Hoenderloo.
Mijn stelling is dat Apeldoorn zou moeten inspelen op de toekomstige bestuurlijke fusie van de provincies Gelderland en Overijssel naar Oost-Nederland. Apeldoorn is de hoofdstad van Oost-Nederland. Ligt precies tussen Arnhem en Zwolle in en kan makkelijk de concurrentie met die steden aan.
De volgende avond over citymarketing staat gepland op 2 november. Een inspirerende avond, die zeker aan te bevelen is om te bezoeken, al was het maar om de positieve sfeer die er hangt. Enige kanttekening van mijn kant is dat de organisatie werd gedaan door veel mensen van juist buiten Apeldoorn. Volgens mij zouden we dat als Apeldoorners juist zelf moeten doen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!