Apeldoorn en Doetinchem eerste gemeenten die kiezen voor Host- City

Maandag 20 februari 2023

Door Kevin van Es

Hugo de Jonge, minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, was onlangs in Apeldoorn om een intentieovereenkomst te tekenen met de gemeente Apeldoorn over het plaatsen van flexwoningen. Dit project heet Host- City. Namens de gemeente Apeldoorn zette wethouder Volkshuisvesting, Cultuur en Ruimtelijke Ordening, Peter Messerschmidt, zijn handtekening. Maar wat is een Host- City, wat zijn flexwoningen en waarom in Apeldoorn? Wethouder Messerschmidt legt het uit.

Wat is een flexwoning?

Zoals de naam al verraadt zijn flexwoningen flexibel. Deze woningen zijn verplaatsbaar, stapelbaar, schakelbaar en splitsbaar. De bedoeling is dat de meeste woningen tien tot vijftien jaar op een vaste plek blijven staan. Wethouder Messerschmidt vertelt: “De woningen zijn van goede kwaliteit en variëren, zo zijn er een, twee en meerdere personen woningen. Alle woningen kunnen van locatie veranderen indien dat nodig is.”

Waarom Host-City in Apeldoorn?

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft alle gemeenten in Nederland gevraagd of ze ruimte hebben voor Host-City. Gemeente Apeldoorn heeft hierop ja gezegd, net als de gemeente Doetinchem. Apeldoorn en Doetinchem zijn de eerste twee gemeenten in Nederland die de intentieovereenkomst voor Host- City hebben ondertekend. Wethouder Messerschmidt legt uit waarom Apeldoorn dit wil: “Wij hebben gekozen voor dit concept omdat Apeldoorn op korte termijn woningen wilt toevoegen gezien de enorme vraag naar woningen die er in Apeldoorn is. De wachtrijen zijn op dit moment lang en de vraag naar woningen is groot.”

Hoe gaat het in zijn werk

De gemeente Apeldoorn heeft volgens Messerschmidt drie plannen om de woningmarkt uit te breiden. Zo worden er permanente woningen gebouwd. “De woningen komen voornamelijk in de binnenstad, in de Spoorzone en de Kanaalzone,” aldus Messerschmidt. Verder wil de gemeente Apeldoorn de doorstroming stimuleren. “We willen mensen die wat ouder zijn en nog in een eengezinswoning wonen motiveren om te kiezen voor een mooi appartement,” vertelt Messerschmidt. Het derde plan bestaat uit de plaatsing van tijdelijke woningen. Dat is onder andere dus Host-City.

Flexwoningen in Apeldoorn

“Als Host-City gaat Gemeente Apeldoorn rond de 500 woningen neerzetten, waarvan er 300 permanent blijven staan en 200 flexibel zijn,” vertelt Messerschmidt. Deze woningen komen ten zuiden van de A1, tussen het Apeldoornse kanaal en de A50. Deze tweehonderd plekken in Apeldoorn kunnen ook worden gebruikt worden voor flexwoningen uit andere gemeenten die een tijdelijke plek moeten krijgen.

Wat houd flexwonen in?

Een flexwoning is een tijdelijke woning. Op de vraag voor wie de woningen zijn bedoeld antwoord Messerschmidt: “Wij gaan bij Host- City echt uit van een gevarieerde doelgroep. Alleenstaande mensen, tweepersoonshuishoudens en gezinnen met kinderen.” Het is niet de bedoeling dat een bewoner hier zijn of haar hele leven woont.

Wanneer kunnen we de flexwoningen verwachten?

Wanneer de flexwoningen worden verwacht is nog niet precies aan te geven. “Wij zijn nog in gesprek over een definitieve overeenkomst met het ministerie. De gesprekken gaan goed, dus ik verwacht dat we er goed uitkomen,” aldus de Wethouder. Daarna moeten nog wel alle processen worden doorgelopen en de aansluitingen van de woning worden geregeld. Tijdens het tekenen van de intentieovereenkomst is 2027 genoemd als jaartal. Dit vindt wethouder Messerschmidt zelf nog wel lang duren: “daar waar wij kunnen versnellen gaan we dat doen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!