Apeldoorn hamburgerstad?

Woensdag 18 november 2015

Door Redactie

Steeds meer Apeldoornse cafés en restaurants zetten de hamburger op de kaart. Bij Brasserie Martins kunnen liefhebbers op woensdag een hamburger bestellen via de ‘Plat du jour’ en bij Tapperij den Olifant is het ook al jaren hét hoofdgerecht. Op donderdag 3 december opent op het Leienplein ‘Lekker Burgerlijk’, een hamburgerrestaurant met huisgemaakte burgers én toppings. Wat is dat toch, zijn Apeldoorners zo gek op hamburgers?

Volgens Dave Schiphorst uit Klarenbeek wel. Zijn oerburger werd vorig jaar door Heinz verkozen tot beste burger van Nederland. ,,Het leuke aan een hamburger is, iedereen lust het. Ik geef workshops en zie dat het in elke stand wordt gegeten. Bij bedrijven staat zelfs de directeur ervan te smikkelen.” Hij ziet dat het voor veel mensen steeds belangrijker wordt wat ze precies eten. ,,Ik gebruik zelf puur en eerlijk vlees. En dat hoeft dan niet eens biologisch te zijn, duurzaam en biologisch zijn termen die mensen tegenwoordig graag willen horen, maar dat is niet altijd beter. Puur vlees dus en puur rund. Een goede hamburger moet lekker sappig zijn en mooi qua structuur. Dus geen platgeslagen frikandel die je in de supermarkt koopt. Dat we dat accepteren, snap ik echt niet. En ik gebruik wat vetter rundvlees, maar van rundervet worden mensen niet dik, dat is gezond vet.” Dit alles doet hij om zoveel mogelijk smaak in de hamburger te hebben. ,,Ik merk dat we in Nederland bijna de kant opgaan van Amerika. Daar halen ze de smaak eruit. Ze hebben daar bijvoorbeeld de zoete ui bedacht, rode ui vinden ze vies. En idee voor ijsbergsla komt ook daar vandaan, terwijl aan rucola bijvoorbeeld veel meer smaak zit.”

Schiphorst merkt dat Apeldoorners zeer kritisch zijn. ,,En dat is goed hoor, zonder kritiek kan je weinig. Ik vind Apeldoorn wel een hamburgerstad, maar de inwoners zijn wel wat terughoudend. Ze zullen altijd eerst naar steden om zich heen kijken. Eten zij hamburgers? Dan eten wij ze ook. En ze vinden een hamburger al snel te duur, maar als ze bijvoorbeeld mijn burger proeven, dan laten ze al snel weten dat het het geld waard was. Dus het moet wel echt een retegoede hamburger zijn, als je hier in Apeldoorn een goedlopende zaak met hamburgers wilt proberen te krijgen.”

En ‘retegoede hamburgers’, dat heeft Lekker Burgerlijk, volgens eigenaar Jasper van der Zwan. ,,Op onze kaart staan 13 verschillende echt aangeklede hamburgers. Dat wil zeggen dat er ook een apart mandje friet bij zit, een salade en genoeg toppings. En we hebben wat planken vooraf en een uitgebreide borrelkaart. Mensen kunnen bij ons even lekker gaan zitten, maar ze kunnen ook met een half uurtje weer weg zijn. Zelf kom ik uit de tophoreca en ik wilde klanten meer bieden dan een hamburger eten aan een statafel.”

In Amerfoort zit al een vestiging van Lekker Burgerlijk. ,,Die bestaat nu precies een jaar en we hebben gezegd dat we elk jaar een nieuw restaurant willen openen, in een nieuwe stad. Voor die stad zijn twee vereisten: dat er nog geen echt hamburgerrestaurant zit nog én dat het een stad is met meer dan 100.000 inwoners. Per dag verkopen we momenteel zo’n 300 burgers in Amersfoort. In het deel waar wij zitten, zitten 22 zaken, waarvan er 7 hamburgers op de kaart hebben staan. Maar ze komen naar ons. Er wordt vaak gedacht ‘een hamburger, die maak ik wel even’, maar dat is dus juist de grootste fout. Ik durf te zeggen dat je onze hamburgers echt nergens anders kan eten in Nederland.”

Lekker Burgerlijk opent op donderdag 3 december om 17.00 uur. Daarna is de zaak elke dag geopend van 12 uur tot 00.00 uur. Jasper zoekt nog naar jonge afwassers die zijn team willen komen versterken. Zij kunnen hun cv en motivatie mailen naar jasper@lekkerburgerlijk.nl.

 

Dave Schiphorst

Jasper van der Zwan

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!