Apeldoorn heeft eigen stadstegel

Donderdag 25 maart 2021

Door Redactie

StoryTiles

Apeldoorn heeft nu een eigen stadstegel. Het Nederlandse ‘StoryTiles’ ontwierp een serie stedentegels van de mooiste steden in ons land. En daar hoort Apeldoorn volgens hen ook tussen.

De stedentegels vatten in een klein verhalend kunstwerkje op handgebakken keramiek het karakter en de sfeer van de stad samen. De tegel heet ‘Koninklijk Apeldoorn’ en is met de hand gebakken in de maten 10×10, 13×13 en 20×20 centimeter. De stadstegel is verkrijgbaar vanaf 27,50 euro bij Bloemsierkunst Wim van Munster aan de Koninginnelaan 35. Chantal Mooyman van Storytiles en ontwerpster Marga van Oers leggen het verhaal over de tegel uit:

Hoe kwam het ontwerp tot stand?

Chantal: “Marga van Oers, de ontwerpster van de Apeldoorn tegel, komt zelf uit deze mooie stad en had altijd al de wens om een serie stedentegels uit te brengen. En dan kon haar eigen stad Apeldoorn natuurlijk niet ontbreken. De serie stedentegels waar Apeldoorn onderdeel van is, is in etappes uitgebracht, er zijn gewoon teveel mooie steden in Nederland, dus het was ontwerpen geblazen.”

Hoe lang is eraan gewerkt?

Chantal: “Marga werkt van het verzamelen van ideeën voor de tegel tot aan het daadwerkelijke afbakken van het eindresultaat ongeveer 3 maanden aan een tegel. Niet aaneengesloten uiteraard, want in de tussentijd is zij ook met het ontwerp van de halfjaarlijkse nieuwe collectie bezig.”

Wie bepaalde wat er allemaal op moest komen en waarom werden deze keuzes gemaakt?

Chantal: “Omdat Marga zelf uit de stad komt had ze zelf een goed idee van welke beelden Apeldoorn goed zouden overbrengen. Het gaat vooral om een sfeer die ze wil neerzetten, want je kunt natuurlijk lang niet alle herkenbare gebouwen en plekken op de tegel kwijt. Het gaat erom dat mensen die de stad goed kennen in 1 oogopslag zien dat het om Apeldoorn gaat.”

Van welke steden werden er nog meer tegels gemaakt?

Chantal: “Breda, Eindhoven, Zwolle, Middelburg, Leiden, Arnhem, Leeuwarden, Zutphen, Utrecht, Amersfoort, Delft, Groningen, Rotterdam, Maastricht, Den Haag, Den Bosch, Amsterdam, Haarlem, Zierikzee, Sneek en Apeldoorn dus. Ook een aantal grote buitenlandse steden, zoals New York, Parijs en Londen bijvoorbeeld.”

Waarom hoort Apeldoorn daar volgens jullie ook tussen?

Marga: “Apeldoorn is een mooie, statige stad met prachtige gebouwen en veel groen. Met een vleugje koninklijke uitstraling, daarom heb ik de tegel ook ‘Koninklijk Apeldoorn’ genoemd. Ik heb zelf ook hele goeie jeugdherinneringen aan het Oranjepark, waar ik met mijn moeder de eendjes voerde. En ik ging naar de maandelijkse uitvoeringen in de muziektent. Omdat we de stedentegels in etappes hebben uitgebracht, kregen we steeds na een serie vragen van mensen ‘komt deze stad ook, en deze?’ Apeldoorn werd ook veel gevraagd en het was sowieso mijn persoonlijke wens om mijn geboortestad Apeldoorn te vereeuwigen op een tegel.”

Is er in het proces contact geweest met bijvoorbeeld de gemeente Apeldoorn of andere partijen?

Marga: “Ik heb mijn ideeën voor de tegel voorgelegd aan bevriende inwoners van Apeldoorn, en aan mijn vader. Met hun inbreng en adviezen ben ik tot het uiteindelijke ontwerp gekomen. De tegels worden nu verkocht door Bloemsierkunst Wim van Munster in Apeldoorn, heel leuk nog altijd om een tegel uiteindelijk echt in de winkel te zien liggen. We hopen natuurlijk heel erg dat de Apeldoorn tegel ook in Paleis Het Loo komt te liggen als het weer open gaat.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.400 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!