Apeldoorn, hoofdstad van Oost-Nederland

Donderdag 10 februari 2011

Door Erik Bijsterbosch2

 De Provinciale verkiezingen komen er weer aan. En de bestuurslaag Provincie staat ter discussie. Er wordt regelmatig een oproep gedaan tot opheffing van de Provincie. Het kabinet heeft de wens tot ‘bestuurlijke opschaling’ in de Randstad. Kortom, één grote Randstadprovincie waar Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht onder vallen. En kom, pak dan gelijk Flevoland ook maar mee.

Fusie
Onlangs werd bekend dat de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht  een fusie onderzoeken. De komende zes maanden verkennen zij gezamenlijk welke voordelen er zijn in geval van een bestuurlijke samenvoeging. Als de Randstad één Provincie wordt, is het denkbaar dat ook andere Provincies fuseren. D66 bijvoorbeeld roept bij monde van Alexander Pechtold op tot vier landsdelen.  Zeeland, Brabant en Limburg als Landsdeel Zuid, Groningen, Friesland en Drenthe als landsdeel Noord en Gelderland en Overijssel als landsdeel Oost.

Provincie Gelderland
Het hoofdkantoor van de Provincie Overijssel is nu gezeteld in Zwolle en dat van Gelderland in Arnhem. Wat opvalt is dat de Stadsregio Arnhem-Nijmegen veel meer aandacht krijgt van de Provincie Gelderland dan Apeldoorn. Natuurlijk, het is een meer krachtige regio dan de Stedendriehoek en er wonen en werken meer mensen. Zijn ze beter in lobby? Meer aandacht van de Provincie Gelderland en Den Haag? Ja. Waarschijnlijk wel. Maar, dat heeft ook deels te maken met de ligging. De lijntjes zijn korter. Wethouders van Arnhem en Nijmegen zijn sneller op de koffie bij de Provincie dan andersom. Heel praktisch gezien scheelt het een hoop tijd in de agenda. Ambtenaren en Statenleden van de Provincie Gelderland moeten constant in Arnhem zijn en wonen dus in de buurt. Ze hebben een binding met die regio.  Daarom hebben Arnhem en Nijmegen een streepje voor bij de Provincie Gelderland.

Landsdeel Oost-Nederland
Maar, als het ooit zover komt, dan hebben we dus te maken met Landsdeel Oost-Nederland. En waar komt dan het hoofdkantoor van Landsdeel Oost-Nederland? In Arnhem? In Zwolle? Nee, in Apeldoorn! Ambitieus? Ja. Onmogelijk? Nee. Prachtig centraal gelegen in het Landsdeel en goed bereikbaar (nu ook al overigens).  Zwolle en Arnhem zullen natuurlijk allebei de wens hebben om het hoofdkantoor van het Landsdeel te huisvesten, maar waar twee honden vechten om één been…

Genoeg lege kantoorpanden in onze stad waar deze nieuwe mega-Provincie zich kan vestigen. En als het hoofdkantoor gezeteld is in Apeldoorn, misschien wordt de aandacht vanuit deze bestuurslaag voor Apeldoorn dan ook wat groter. Grolsch noemt ons al ‘Hoofdstad van de Veluwe’ getuige het bierviltje op het Raadhuisplein, misschien worden we wel hoofdstad van het nieuwe landsdeel en misschien worden wij Apeldoorners dan eindelijk eens trots op onze stad!

Apeldoorn, hoofdstad van Oost-Nederland!

🙂

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!