Apeldoorn kleurt oranje tegen huiselijk geweld

Woensdag 23 november 2022

Door Nikki Vredenberg

Dat Apeldoorn oranje kleurt de komende weken heeft niets te maken met het WK. Wél heeft het te maken met de internationale campagne Orange the World. De gemeente Apeldoorn, Soroptimistclub Apeldoorn, Apeldoorn SorgeLoo’s en Moviera zeggen NEE tegen geweld tegen vrouwen en sluiten zich samen aan bij deze campagne.

De acties in Apeldoorn

Tussen 25 november en 10 december zal het gemeentehuis ’s avonds oranje verlicht worden. Deze kleur staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Ook zullen twintig vrouwen, waaronder wethouder Prins, aandacht vragen voor huiselijk geweld met een graffiti-actie. Om de naamsbekendheid te vergroten wordt er op toonaangevende plaatsen in Apeldoorn via straat-graffiti aandacht gevraagd voor Orange the World.

Orange the World

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Op deze dag start de jaarlijkse campagne Orange the World. In Nederland wordt de campagne gecoördineerd door UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao.

Iedereen kan helpen geweld te voorkomen

Het thema van de campagne in Nederland dit jaar is preventie. Hiermee willen zij meer nadruk leggen om het voorkomen van geweld door de oorzaak aan te pakken. Hier kan iedereen aan bijdragen. De Orange the World-campagne nodigt iedereen uit om onderdeel van de oplossing te worden en zich medestander in de strijd tegen geweld te verklaren.

Je kunt de actie ondersteunen door het ondertekenen van de medestanderpledge. Hiermee geef je aan dat jij je wil inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden, als vrouw of man, als professional of omstander, als vriend, buur of collega.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!