Apeldoorn koestert Canada

Dinsdag 18 april 2017

Door David Levie

De man met de twee hoeden, het beeld bij de Naald dat de vriendschappelijke banden tussen Nederland en Canada nadrukkelijk onderstreept, is opgefrist. Niet zozeer het beeld zelf, maar de tegels rond het nationale Canadese monument waarvan een tweelingbeeld in de Canadese hoofdstad Ottawa staat. ,,De tegels waren aan vernieuwing toe’’, laat de gemeente Apeldoorn weten. ,,Dit staat los van de viering, ook in Apeldoorn, van 150 jaar Canada.’’

Toeval? Ach, wat maakt het uit. Apeldoorn blaast z’n partijtje mee als het om feestjes en plechtigheden met Canadezen gaat. De Veluwse stad onderhoudt vriendschapsbanden met Burlington en de heldhaftige rol van Canadese bevrijders op 16 en 17 april 1945 wordt jaarlijks breed uitgemeten. Niets voor niets krijgt Canada op 7 mei een hoofdrol toebedeeld in het Oranjepark wanneer WorldProef zijn eerste lustrum viert. Deze internationale, culturele markt stond vorig jaar vanwege de start van de Giro in Apeldoorn in het teken van Italië. Nu krijgt Canada extra aandacht. De organisatie is in handen van de Gelre Assocation International in samenwerking met het Burlington Comité.

Hoeveel Candezen en wie precies straks hun opwachting maken in het park kan voorzitter Simon Boon nog niet zeggen. Apeldoorners die zich verwant voelen met Canada zijn er wel. Denk aan The Canadian Legion, de blazers en drummers van de 48-th Highlanders en leden van Old Army Cars. En er zijn specialiteiten van Canadese bodem: van kreeft tot bizonvlees.

Politiek buiten de deur

De grootste en meest opvallende groep echter is die uit Indonesië. Op kosten van Jakarta komen dansers en zangers (m/v) uit de Molukken overvliegen. Simon Boon en de zijnen onderhouden goede contacten met de Nederlandse ambassade in Den Haag. De vergaande Javanisering van de Molukken – de drang en dwang van de Indonesische overheid om de zogeheten buitengebieden in de culturele (Javaanse) en religieuze (islam) hoofdstroom op te nemen – is een hot politiek item. Boon wenst er zijn vingers niet aan te branden. ,,Wij houden de politiek bewust buiten de deur. Wij streven een ontmoeting na van gewone burgers en willen landen bij elkaar en nader tot elkaar brengen. WorldProef is vooral kennisnemen van elkaars culture rijkdom op een feestelijke markt in het park.’’

Boon verwijst verder naar onder meer naar het optreden van een Russische school uit Amersfoort en de aanwezigheid van een Chinese school uit Apeldoorn. Culinaire specialiteiten en producten van dichtbij en ver weg maken het geheel compleet. Daardoor zijn Italië, China, Rusland, Afghanistan, Azerbedzjan, Indonesië, Thailand, Filippijnen, Vietnam, Bulgarije, Turkije, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Mexico, Brazilië en Nederland op de een of andere manier vertegenwoordigd.

Maar het jarige Canada is zondag 7 mei van 12 tot 19 uur het epicentrum van alle aandacht. Rood-witte tulpen in het park onderstrepen dat.

Meer informatie: www.worldproef.nl

Foto’s:
– Canadees monument: Gerard Oltmans
– Archieffoto’s Wordproef: Gelre Assocation

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?