Apeldoorn loopt haar eerste Liefdesmars

Maandag 27 mei 2019

Door Marieke Nuijten

Onwennig maakte yogajuf Amanda Kraal haar eerste vlog op 24 maart. Wiebelend van spanning en stotterend van opwinding deelde zij haar ideetje met de wereld. Zij gaf naast zichzelf ook haar gevoel bloot. Het gevoel dat het klaar was, dat zij er klaar mee was. Al die negativiteit op social media en in de media.

Het ideetje (de Liefdesmars) dat zij die ochtend in maart deelde met de wereld via haar spontane vlog verspreidde zich al snel als een olievlek. In de weken die volgde kwam er naast een datum voor de Liefdesmars ook een comité om de mars vorm te geven én sloten zich in een rap tempo organisaties en initiatieven aan. ‘SIRE’ vond met haar campagne #Doeslief aansluiting bij de Liefdesmars en verzag de Liefdesmars van #Doeslief bumperstickers. Deze konden de deelnemers aan de mars na afloop op hun auto plakken om zo de korte lontjes op de weg terug te dringen.

Gisteren, zondag 26 mei was het dan zover, Apeldoorns eerste Liefdesmars. De wekker ging al vroeg bij Amanda, die vanaf 8.00 uur al met haar vriend in de startblokken stond voor de opbouw. Gewapend met een globaal programma en het door DHL uitgeleende vervoer vertrok het duo naar de eindbestemming voor het helpen bij de opbouw van de gesponsorde stretchtent van We love tents op de Sportvelden van Achilles Handbal Vereniging. Ook de startlocatie van de Liefdesmars werd al vroeg op de dag voorzien van de nodige decoratie en benodigdheden. De door Simon van der Weerd speciaal voor de mars ontworpen ‘Graagmuur’ fleurden de kale hekken voor het gemeentehuis op en het Marktplein zelf werd voor zien van een verhoogd podium, voor de sprekers die de Liefdesmars zouden openen.

In de tussenliggende uurtjes kreeg Amanda geen moment rust. Alsof het haar tweede natuur was gaf zij interview na interview weg. Toch bleef het kort voor aanvang angstvallig rustig op het Marktplein. De kriebels in haar buik werden er niet minder van. Amanda: „Hoeveel mensen er ook komen, het doel is al bereikt en de route is prachtig.”

Politie

De organisatie stond intussen ook wat nagelbijtend de laatste puntjes op de i te zetten. De stemming onder het team dat zichzelf de naam ‘Liefdescomité’ heeft gegeven was voelbaar enthousiast. Anderzijds zie je ook de vragende blik in de ogen van de organisatie: ‘komt er wel iemand?’ Het Marktplein krijgt even rond 12.45 uur wat meer kleur. Kleur in de kleur blauw, want de Apeldoornse politie zette maar liefst 4 agenten in om mee te lopen met de Liefdesmars. En niet alleen in het kader van de veiligheid maar zeker ook door het gedeelde doel. Het korps zegt hierover op Facebook: „Wij leren onze kinderen om samen te delen en samen te spelen. Waarom hebben wij dan verkeersruzies, burenconflicten en schelden we naar bijvoorbeeld scheidsrechters? Daarom deed vandaag Politie Apeldoorn mee aan de wandeling voor positiviteit. Laten we gewoon allemaal iets aardiger tegen elkaar doen. Deal?” Ook de kleur rood komt ineens het Marktplein op gelopen en gefietst. Het Rode Kruis Apeldoorn zette 1 bike team in en 2 collega’s die te voet de mars zouden ondersteunen.

Er reed ook een opvallende houten bakfiets richting de startlocatie van de mars, die zich in no time ontpopte tot een ‘Love limo&lolly stand’. De bakfiets is een ludieke gimmick van ‘Goed Voelen‘ van eigenaresse Merith van Otterloo die even later stralend het podium op zal klimmen tijdens de power-up. Ondertussen schminkt Roxanne Truideman van ‘RT Schmink&Grime‘ de zweethandjes bij het handjevol publiek en initiatiefnemers weg. Zonder plan of voorbeeld schildert zij sprookjesachtige creaties op het gezicht van iedereen die zich bij haar meld. En druk heeft ze het, want de mensen die zich verzameld hebben, zien een beetje glitter en kleur wel zitten als bijdrage aan de positiviteit. Man, vrouw, jong of oud, het lijkt de bezoekers niets uit te maken. Roxanne Truideman: „Grappig hé? Voor mijzelf is het de puurste vorm van genieten en een kroon op mijn werk. Het zijn vaak juist de volwassenen die de grootste glimlach trekken als ze hun gezicht na afloop bekijken.”

Onwennig

De klok tikte gestaag verder en dan ineens leek het alsof er ergens in het centrum een hek was opengegaan en de mensen toestroomden. De ontspanning was direct zichtbaar op de gezichten. Rond 13.05 uur hebben zich vanuit het niets zo’n 150 Liefdesmars-lopers verzameld voor het kleine podium en heeft ook Amanda zich kunnen losmaken van de media-aandacht. Met een big smile klimt ze iets onwennig het podium op, om vervolgens het welkomstwoord te houden zonder geluidsversterking. Hiervoor kreeg de organisatie in verband met de zondagsrust geen akkoord op de verleende evenementenvergunning. Snel gaf zij het woord over aan de ‘Rebbel Coaches‘. De twee blonde dames hadden weinig moeite het publiek voor zich te winnen. Er werd aandachtig geluisterd naar de power-up en de twee ‘Rebbels’ kregen het zelfs voor elkaar om 300 ogen even tot sluiten te brengen. Door het publiek de opdracht te geven zich bewust te maken waar in hun lichaam zich liefde bevind. Dit contact maakten zij samen met het publiek om vervolgens de energie en positiviteit te kunnen mobiliseren om zo vervolgens met alle losgeklopte energie de Liefdesmars te kunnen lopen. Het uit de comfortzone stappen zet zich verder voort wanneer ook Merith van ‘Goed Voelen’ het podium betreed. De handen gaan de lucht in, voor de borst waarna de armen opzij gaan. De menigte lijkt er klaar voor, wandelen maar. Inmiddels was er op de ‘Graagmuur’ van Simon van der Weerd al minder schoolbordverf zichtbaar en vulden de borden zich met liefdevolle spreuken.

Gevolgd door Omroep Gelderland een verslaggeefster van magazine Vriendin en 4 eerstejaarsstudenten van de studie Creative Business aan het Saxion in Enschede wandelde de Liefdesmars door de binnenstad richting het eerste park van de middag: het Beekpark. Niet veel meters later volgde de eerste oversteek vanuit de ‘Professor Röntgenstraat’ richting het ‘Oranjepark’. Op de oversteekplaats staat een klaar-over de groep op te wachten. De hoogzwangere dame is gekleed in een opvallende oranje jurk en veiligheidshesje. Het bike team van het ‘Rode Kruis’ ondersteunde haar op het kruispunt. Steeds wanneer de wandelaars veilig aan de overkant zijn aangekomen wacht hen een ‘Pak van mijn hart snoeppot’ die gevuld is met snoephartjes. De wandelaars hadden de pas er goed in en moesten zo nu en dan even op de rest wachten voor er verder werd gelopen. De snelheid waarmee de groep liep zorgde ervoor dat het in de Muziektent nog wat stilletjes was. De organisatie had ingezet iets na 14.00 uur in het Oranjepark aan te zullen komen, om zo nog even te kunnen genieten van ‘Jaap van de Slunt’. Ondanks het ontbreken van de muziek door de vervroegde aankomst genoot het gezelschap van de natuurschoon in het Oranjepark en gaf het de tijd om even nader met elkaar kennis te maken. Melanie Veldtman: „Walking for love 2019 Apeldoorn. Dank je wel lieve Saskia Bakels voor het mooie gesprek dat we hadden tijdens de mars. Niemand kennen, uit Rhenen komen om mee te lopen en dan zo openhartig een gesprek aan gaan. Hoe lief, je bent een topper! Dank je wel.” Zero/Less waste Apeldoorn zorgde er tijdens de wandeling voor dat de parken hun schoonheid behouden en grepen met hun vuilgrijpers onderweg al het vuil op dat ze tegenkwamen, geassisteerd door wandelaars die zich vanaf het Marktplein hadden aangemeld.

Pareltjes

Na weer een aantal oversteekpunten waar de snoeppot een vast onderdeel was na de oversteek, wandelde de groep vanuit het Wilhelminapark door naar het Verzetstrijderspark. Sandra Brinkman: „Ik kom zelf uit Apeldoorn, maar moet eerlijk toegeven dat ik niet wist dat Apeldoorn zoveel prachtige pareltjes heeft. Na de Liefdesmars zal ik zeker vaker deze kant van Apeldoorn opzoeken om te genieten van alle jonge zwaantjes.” De initiatiefnemers die zich ophouden bij de sportvelden van Achilles maken zich in de tussentijd op voor de naderende stroom aan lopers. De kantine van de handbalvereniging doet haar deuren open voor een hapje en drankje en een rode brandweerwagen zorgt voor een verrassend plaatje bij aankomst. De rode brandweerwagen doet inmiddels geen dienst meer als brandweerwagen. Hij is die ochtend vanuit Groningen vertrokken en is met 80 kilometer per uur naar Apeldoorn gereden.

De laatste meters van de wandeling zorgde voor blije gezichten bij de wandelaars, die toe leken te zijn aan een dikke knuffel. De brandweerwagen is niet voor niets vanuit het noorden richting de Veluwe gereden. Hij heeft Angela meegenomen van Pop up Yogi en Angela wacht iedereen die daar behoefte aan heeft op met open armen voor een heuse knuffelsessie. De ‘Graagmuur’ is door DHL direct na de start verhuisd naar de sportvelden zodat ook hier een moment gecreëerd wordt een positieve boodschap achter te laten. Een deel van de wandelaars vertrekt na aankomst en een ander deel sluit aan bij de afsluiting van de middag.

Voor de ‘Liefdesmars afterparty’ liet de zon zich gewillig zien. Onder de stretchtent bracht artiest ‘Harry Loco‘ zijn feel-good song ‘You and me’ ten gehore, vergezeld door zijn mondharmonica. De ‘Rebbel Coaches’ vertelden hun persoonlijke verhaal, wat voor vele herkenbaar is. Over stress, keuzes maken en het dragen van maskers waardoor je vergeet lief voor jezelf te zijn. Een mooi bruggetje voor ‘Remco Edelenbos’ van ‘B2BPT‘ die persoonlijk niet vies is van het woord ‘discipline’. Hij deelde zijn persoonlijke kijk op het verband tussen discipline en het lief zijn voor jezelf en creëren van een positieve way of living. Natuurlijk kon daar een dosis activeren niet ontbreken en lang duurde het dan ook niet voordat de personal trainer de groep in de planking-positie had liggen. Richard van ‘You Chi‘ vraagt de groep na alle inspanning ter afsluiting de ontspanning op te zoeken. De overgebleven deelnemers vormden samen een kring en gaven elkaar de hand. Onder de tent volgden enkele ademhaling- en concentratieoefeningen en bedankt de organisatie de deelnemers voor hun deelname aan Apeldoorn haar eerste ‘Liefdesmars’. De organisatie sprak als laatste haar wens uit de mars in 2020 een vervolg te geven en zichzelf volgend jaar iets meer tijd te gunnen en een nóg strakker programma op poten te zetten. Marleen Strik-van Tilburg: „Wat een super initiatief en genoten van de wandeling en afterparty. Dit is een boodschap die wij onze kinderen willen meegeven!”

Liefdesmars, Apeldoorn centrum, zondag 26 mei, 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Evenementen Apeldoorn Kunst Marktplein Apeldoorn Muziek Natuur Oranjepark Apeldoorn Zorg

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!