Apeldoorn op weg naar rechtswinkel

Donderdag 17 augustus 2017

Door David Levie

Apeldoorn krijgt naar alle waarschijnlijk nog voor het eind van het jaar een rechtswinkel. Vier Apeldoornse studenten die in Utrecht op universitair niveau rechten studeren willen in de voetsporen treden van zo’n honderd andere regio’s en steden in het land die in tegenstelling tot de elfde plaats in Nederland wèl over een rechtswinkel beschikken.

Een rechtswinkel is een stichting die inwoners van een bepaalde plaats of regio gratis voorziet van juridisch advies. Omdat rechtswinkels stichtingen zijn, is er geen winstoogmerk en daarom kan de juridische hulp ook gratis blijven. Bij juridische vraagstukken kan de burger zich tot een rechtswinkel wenden en daaropvolgend kan de rechtswinkel proberen een oplossing te bieden. Wanneer dit onverhoopt niet lukt, kan de rechtswinkel de cliënt adviseren over vervolgstappen. Een rechtswinkel is in de meeste gevallen een initiatief van studenten die rechtsgeleerdheid studeren. Deze studenten doen de kennis op aan de universiteit op en zijn erg enthousiast om hun kennis in praktijk te brengen. Zo ontstaat er een win-win situatie: gratis juridisch advies voor de cliënten, juridische praktijkervaring voor de studenten.
,,Wij hebben nu een enquête opgesteld om een goed beeld te krijgen van de behoefte aan de komst van een rechtswinkel in Apeldoorn’’, zegt Tim Janssen. De derdejaars student, zijn zus Eva en zijn vrienden David Oudbier en Berend Wardenier hebben onder meer op Apeldoorn Direct een beroep gedaan voor een dergelijke enquête.
Tim Janssen (21) is de initiatiefnemer van het stel. Hij verwijst naar het recente verleden toen Apeldoorn en Zutphen een rechtswinkel deelden. De reden waarom Apeldoorn uit beeld is verdwenen kent hij niet. Wel vindt hij samen met zijn vrienden en zus dat het hoog tijd wordt dat ook Apeldoorn een rechtswinkel krijgt. Met een startkapitaal van zo’n 2500 euro (voor onder meer de aanschaf van computers) en wat subsidie van de gemeente denkt het viertal al een heel eind te kunnen komen. Ze hebben hun licht in andere steden opgestoken en hopen nog voor het eind van dit jaar van start te kunnen gaan. Het liefst met nog een aantal juristen in spe die zich achter het initiatief willen scharen. ,,Wellicht wil een advocatenkantoor met ons meewerken’’, laat Tim Janssen weten. Welke adviezen hij straks hoopt te kunnen geven? Hij noemt als voorbeeld het opstellen van een bezwaarschrift. Of hoe je in beroep kunt gaan tegen een boete. Het viertal wil bescheiden beginnen met een dagdeel per week. ,,Met meer mensen erbij kunnen we de rechtswinkel uitbouwen.’’

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!