Apeldoorn organiseert een benefietavond voor Turkije en Syrië

Dinsdag 14 februari 2023

Door Nikki Vredenberg

Apeldoorners slaan de handen ineen om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor Turkije en Syrië. De vier organisatoren, Randy Gasper, Dieuwke de Boer, Eva Siebelink en Derya Özugur, organiseren een benefietavond in de Hanoszaal in Theater Orpheus op vrijdag 24 februari. Ze zijn druk bezig met de organisatie, maar zijn hard op zoek naar muzikanten, cateraars, spullen voor een veilig of naar mensen met andere goede ideeën.

Actie ondernemen

De Apeldoornse Özugur is afkomstig uit Gaziantep dat ligt in het getroffen rampgebied. Ze ziet met leden ogen toe hoe familie en vrienden getroffen zijn door de aardbeving. Ze wist dat ze iets moest doen voor de mensen in Turkije en Syrië en vertelt: “Het is heel gek, aan de ene kant was ik volledig verstard en aan de andere kan wilde ik van alles doen. Ik probeerde hier bezig zijn met de dagelijkse gang van zaken, maar zodra ik iets hoor of zie barst ik in tranen uit.” Ondertussen ontstonden er steeds meer acties, zowel in de rampgebieden als in Nederland. Naast doneren is Derya ook hulpzaam met een hulplijn in Turkije en morgen zit ze in het ochtend belteam van Giro555, maar ze wilde meer doen. “Ik zag zoveel dingen voorbij komen, ook van bekenden van mij hier in Nederland. Toen dacht ik, ik ben een trotse Apeldoorner, Nederlander en Turk. Ik ga hier iets opzetten.”

Krachten bundelen

Derya nam contact op met Dieuwke, via wiens netwerk Randy en Eva er ook bij kwamen. Ze vormden een groep en inmiddels zijn ze druk bezig met de organisatie. De datum en locatie waren al snel geregeld. Nu willen ze de krachten van de mensen in Apeldoorn bundelen. Mensen met elkaar verbinden zodat er, gezamenlijk, een evenement neergezet kan worden waarbij er zoveel mogelijk geld wordt opgehaald voor de mensen in de getroffen gebieden in Turkije en Syrië. Dieuwke de Boer vertelt: ‘Die hele ramp raakt ons allemaal. Behalve een grote Turkse gemeenschap hebben we in Apeldoorn ook een grote Syrische gemeenschap. Velen die hier zijn gekomen vinden inmiddels hun weg in onze mooie gemeente, hebben een leven opgebouwd in alle rust en zien nu deze ramp gebeuren in hun geboorteland. Dat komt wel even binnen, merken we als we onze Syrische vrienden en kennis hier spreken. Alle hulp die we kunnen bieden aan hun families, vrienden, kennissen in het rampgebied daar en in Turkije is daarom hard nodig. Belangrijk dus dat mensen komen op onze benefietavond en ons steunen via onze fundraising-campagne in aanloop daarnaartoe. Bij deze dus een oproep.’

Helpen?

Ze zijn nog hard op zoek naar artietsen, cateringbedrijven, goede acts, mensen met ludieke acties zoals een veilig of andere nuttige dingen. Derya hoop dat de benefietavond Apeldoorners met elkaar verbind. Ze legt uit: “Met z’n allen staan we sterk. Samen kunnen we iets betekenen voor een ander.”

Donaties

Orpheus heeft de zaal kosteloos opengesteld voor de benefietavond. Verder werken ze met sponsoren en zullen de tickets voor de avond verkocht worden wat geld oplevert. Zo zijn de kosten minimaal en de opbrengsten zo hoog mogelijk. “De donaties zullen de wonden niet helen, maar wel een pleister op de wond zijn. Die voelt als het beste en meest haalbare wat we kunnen doen,” aldus Derya.

Contact opnemen

De benefietavond in Theater Orpheus begint vrijdag 24 februari om 19:00 uur en duurt tot ca. 21:00 uur. Daarna is er nog gelegenheid om na te praten. Om aanwezig te zijn moet je je plaats(en) reserveren. Dat doe je op de website van Theater Orpheus, via deze link. Ze vragen een donatie van 12.50 per persoon en in ruil daarvoor ontvang je een toegangskaartje. Bij het afrekenen kan je een extra donatie doen. De gehele opbrengst gaat naar Giro 555 en hulporganisaties ter plaatse. Des te meer men kan missen, des te meer hulp we kunnen
bieden. Voor vragen kun je terecht bij een van de vier organisatoren via hun social media kanalen. Derya Özugur is de bereiken op het nummer 06 55142661.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!