Apeldoorn plant herintroductie van deelfietsen en -scooters

Dinsdag 27 juni 2023

Door Redactie

Apeldoorn onderneemt stappen om deelfietsen en -scooters weer naar de stad te brengen, zo meldt de Stentor. De implementatie zal echter anders zijn dan de eerdere strategie met Go Sharing. Het stimuleren van mensen om deze vervoersmiddelen te gebruiken maakt deel uit van een grotere strategie; Apeldoorn zal meer nadruk leggen op gedragsverandering in verkeer.

Vergroenen

Dit wordt gezien als een noodzakelijke maatregel in het stadhuis, omdat de stad in de komende jaren aanzienlijk zal veranderen. Er worden duizenden nieuwe woningen verwacht. De toekomstige bewoners zullen zich verplaatsen, terwijl er juist minder ruimte zal zijn voor parkeerplaatsen en wegen. Daarnaast streeft Apeldoorn ernaar om de binnenstad te vergroenen en te veranderen in een verblijfsgebied waar auto’s letterlijk ruimte moeten opgeven.

Inzet

Apeldoorn zal in de hele stad inzetten op de opkomst van elektrische deelscooters en deel(bak)fietsen. Op dit moment is er geen bedrijf dat actief is in deze sector. De groene deelscooters van Go Sharing reden hier eerder, maar dat bedrijf trok zich afgelopen november onverwachts terug uit de stad.

Regel

Een belangrijke nieuwe regel is dat tweewielers niet meer overal mogen worden achtergelaten. Dit moet de overlast verminderen en sluit goed aan bij de rol die Apeldoorn ziet voor gedeeld vervoer.

De gemeente zal hubs opzetten: plaatsen waar mensen gemakkelijk kunnen overstappen van het ene vervoermiddel op het andere. Bijvoorbeeld van een auto op een deelfiets. Het plan is om enkele grotere hubs te creëren, zoals bij het station, en kleinere hubs verspreid over de stad. In het ideale scenario zouden deze ‘microhubs’ ook dienen als stalling voor deelvervoermiddelen.

Investeren

Apeldoorn is niet van plan om zelf te investeren in deelscooters en -fietsen; dat wordt overgelaten aan commerciële aanbieders. Wel zal de gemeente de inrichting van zo’n plek op zich nemen, wat het aantrekkelijk moet maken voor dit soort bedrijven om hier actief te worden.

Volgend jaar

De gesprekken met geïnteresseerde partijen lopen nog. Het is denkbaar dat er volgend jaar weer een verhuurder actief wordt. Apeldoorn ziet het liefst dat er uiteindelijk enkele aanbieders naast elkaar zijn. Extra ambtenaren voor gedrag in verkeer De gemeente Apeldoorn wil twee extra ambtenaren aannemen die zich bezighouden met ‘verkeerspsychologie’ en gedrag in het verkeer. Hoe kunnen Apeldoornse verkeersdeelnemers verleid worden zich zo te gedragen dat verkeersveiligheid, doorstroming en leefbaarheid er op vooruitgaan?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!