Apeldoorn staat in de top 3 gezondste steden van Nederland

Maandag 21 november 2022

Door Nikki Vredenberg

Apeldoorn is de op-twee-na gezondste stad om in te leven. Alleen Groningen en Emmen zijn gezonder. Rotterdam is het ongezondst. Dat stelt het advies – en ingenieursorganisatie Arcadis in de Gezonde Stad Index 2022.

Het onderzoek

Op basis van gegevens van het RIVM heeft Arcadis van twintig gemeenten onderzocht hoe gezond ze zijn. De onderzoekers hebben zich hierbij op vijf verschillende indicatoren gefocust: Gezond Milieu, Gezonde Gemeenschap, Gezonde Gebouwde Omgeving, Gezonde Mobiliteit en Gezonde Buitenruimte. Hierbij werd er onder andere gekeken naar de toegankelijkheid voor voetgangers, fietsers en reizigers in het ov, hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit, geluidsoverlast en hittestress en of er genoeg plek is voor sociale interactie.

Meer groen

Apeldoorn scoort erg hoog met de buitenruimte. Hiermee staan we namelijk op de tweede plek. Hierbij wordt er gekeken of de stad buitenruimte biedt die uitnodigt om te gebruiken. Deze plek staat in verbinding met de indicatoren ‘Gezond Milieu’ waarmee Apeldoorn een vijfde plek heeft behaald en ‘Gezonde Gemeenschap’ (zesde plek). Apeldoorn weet zich hierin te onderscheiden doordat er veel groen is om in te spelen. Dit draagt bij aan de gezondheid van kinderen.

Ruimte voor verbetering

In de categorie ‘mobiliteit’ kan Apeldoorn nog een stapje bijzetten. Met de toegankelijkheid is voor voetgangers, fietsers en reizigers in het ov komt Apeldoorn op de achttiende plaats. Concernmanager van de Gemeente Apeldoorn, Symone De Bruin, schrijft hierover op LinkedIn dat dit te verklaren is vanuit de opbouw en inrichting van de stad, dorpen en landelijk gebied, maar ook dat dit betekent dat er werk aan de winkel is.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!